Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 10. 05:00, péntek | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elítélték a jobbikosokra támadó romákat

Elítélték a jobbikosokra támadó romákat

Fegyházban, illetve börtönben letöltendő, két és fél évtől négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék csütörtökön azt a kilenc sajóbábonyi romát, akit az ügyészség közösség tagja elleni - felfegyverkezve, csoportosan elkövetett - erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt meg. Az elítéltek 2009-ben egy, jobbikosokat, illetve gárdistákat szállító autóra támadtak. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) szerint szerint aránytalanságról és jogalkotói félreértésről tanúskodik az ítélet.

A borsodi városban 2009 novemberében a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott, amit a helyi cigányság provokációnak vett. Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de atrocitás akkor nem történt. Másnap viszont igen, amikor egy roma nő tettleg bántalmazta egy élelmiszerbolt - egyébként nem Jobbik-szimpatizáns - vezetőjét, rajta kérve számon az előző napi rendezvény szervezését.

Vascsővel, fejszével jöttek
Erről tudomást szerzett a Jobbik, amelynek tagjai spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket. Több kocsival érkeztek, majd megálltak Sajóbábony határában. Az autósokat - akik kiszálltak a járművekből - igazoltatta a sajóbábonyi körzeti megbízott.

Ekkor vették észre, hogy romák egy csoportja vascsövekkel, karókkal, husángokkal, fejszével és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve 'megdöglötök', 'meghaltok magyarok' kiáltásokkal haladt feléjük. Többen rátámadtak egy család autójára, a kocsit jószerivel szétverték, a benne lévő három ember megsérült.

A bíróság mind a kilenc vádlottat - egyebek mellett - társtettesként elkövezett, három rendbeli, közösség tagja elleni bűntettben marasztalta el, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte őket, és a rongálással okozott kárt is meg kell téríteniük. Az első rendű vádlott 3 és fél év börtönbüntetést kapott, a harmadrendű négy év fegyházat.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

TASZ: a magyar nem egyenlő a gárdistával
A TASZ szerint súlyos jogalkalmazói félreértésekről, a romák büntető-jogalkalmazásbeli hátrányos megkülönböztetéséről tanúskodik a Miskolci Törvényszék ítélete, ami a rongálás mellett gyűlölet-bűncselekmény (közösség tagja elleni erőszak) elkövetésében találta bűnösnek a roma származású elkövetőket.

Nem kérdés, hogy az elkövetők önbíráskodó cselekménye elítélendő, jogellenes, azért büntetőjogi felelősséggel tartoznak - fogalmaz a jogvédő szervezet; ugyanakkor úgy vélik, a bíróság tévedett, amikor a történteket - az ügyészi váddal egyetértve - közösség tagja elleni erőszakként minősítette, és ennél fogva súlyosabb büntetéseket szabott ki, mint amelyek a törvényes minősítés esetén jártak volna (mindenképpen aránytalan továbbá, hogy két évig ültek előzetesben a vádlottak).

A gyűlölet-bűncselekmények, vagyis az előítélet által motivált bűncselekmények szigorúbb büntetését a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok védelme indokolja. Az elkövetők cselekményének indítéka nyilvánvalóan nem előítélet, hanem a rasszistáktól való félelem és azok elűzésének szándéka volt, ezért hiányzott a közösség tagja elleni erőszak megállapításának alapvető feltétele - állítja közleményében a TASZ

A szervezet szerint, az indíték nem megfelelő értékelésén túl hibázott a bíróság abban is, hogy ‘a magyar nemzet tagjai elleni’ cselekményként határozta meg a történteket. Az eset körülményeiből, az előzményekből és a vádlottak vallomásaiból is világosan az következik, hogy az elkövetők általuk gárdistának vélt személyek autójára támadtak. A gárdisták csoportja, vagyis szélsőséges, cigányellenes személyek csoportja pedig nem azonosítható a magyar nemzet tagjaival, még akkor sem, ha az elkövetők a “magyar” jelzőt – mint a “gárdista” megjelölés szinonimáját - használták is a cselekmény elkövetése során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön