Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. December 01. 05:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Kovács Tamás

Egyiptom elismeri a magyar régészek munkáját

Egyiptom elismeri a magyar régészek munkáját

Az egész magyar régészet számára komoly megbecsülést szereznek azok a magyar kutatók, akik immár generációk óta végeznek feltárásokat Egyiptomban

- mondta Áder János államfő szombaton újságíróknak, miután ellátogatott a Théba nekropoliszában folyó munkálatok helyszínére.

Magyar régészek 1907 óta végeznek ásatásokat az észak-afrikai országban, a Luxortól nem messze lévő egykori Théba, vagyis a világ egyik legnagyobb régészeti területén pedig 1983 óta vannak jelen folyamatosan - ismertette Áder János, akinek személyében először látogat magyar államfő a magyar régészeti feltárások helyszínére, Egyiptomba.

Aki számít az egyiptológiában, az itt van - fűzte hozzá a számos ország kutatóját vonzó helyszínről -, a terület feltárása pedig Egyiptomot is gazdagítja.

Az itt dolgozóknak nem csupán régészeti munkát kell végezniük, de a történelemben, a kultúrtörténetben vagy a vallástörténetben is jártasnak kell lenniük ahhoz, hogy megértsék a falakon talált két-háromezer éves ábrázolásokat, a képek vagy az írások jelentését - értékelte a munkát.

A cél, hogy a feltárt kincseket és helyszíneket a nagyközönség is láthassa - mondta a köztársasági elnök.



A magyar régészet három misszióval van jelen a nekropoliszban - ismertette Bács Tamás ásatásvezető, az ELTE Egyiptológiai Tanszék vezetője. Ők az elmúlt harminc évben az egyiptomi Újbirodalom egy festett sírkamra feltárásán dolgoztak. Annak a korszak kincseit tárják fel, amelyről a legkevesebb tudható - mondta.

A munkák során egy alkirály sírjára is rábukkantak, akinek korábban még a létezéséről sem tudtak, így az sokat elárul az adott kor politikai rendszeréről.

A magyarok eredményeit 2009-ben mutatta be egy kiállításon az Egyiptomi Múzeum - emlékeztetett, hozzátéve: időszerű lehet egy következő tárlat, a legnagyobb eredmény számukra azonban az lenne, ha a feltárt sírkamrát a nagyközönség is megnézhetné.

Az államfő négynapos hivatalos egyiptomi látogatása során, pénteken Kairóban egy kopt keresztény templomot is felkeresett, vasárnap pedig ellátogat luxori Szent Pakhomiosz kopt keresztény kolostorba, ahol találkozik a kolostor püspökével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;