Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 06. 04:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Börtönlakókkal és hajléktalanokkal zárja az irgalmasság szentévét Ferenc pápa

Börtönlakókkal és hajléktalanokkal zárja az irgalmasság szentévét Ferenc pápa

A világ különböző börtöneiből ezer elítélt vesz részt vasárnap a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa által vezetett szentmisén, november 13-án pedig Európa hajléktalanjai érkeznek a Vatikánba:

a katolikus egyházfő a társadalom peremére szorultakkal tartott találkozókkal zárja az irgalmasság november 20-án véget érő szentévét.

A böntönben levőkkel tartandó találkozóra a világ tizenhárom országából (Olaszország, Nagy-Britannia, Málta, Lettország, Madagaszkár, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Spanyolország, Egyesült Államok, Dél-Afrika, Svédország, Portugália) érkeztek büntetésüket töltő elítéltek, a büntetésvégrehajtó intézetek dolgozói, börtönlelkészek, a rabokkal foglalkozó önkéntesek és az elítéltek családtagjai. Négyezer ember, akik között ezer lesz a rab: házi őrizetben levők, fiatalkorú elítéltek és életfogytiglani büntetésüket töltők is.

A számukra a Szent Péter-bazilikában bemutandó misén semmilyen rendkívüli biztonsági intézkedés nem lesz, a Vatikánba történő belépéskor a rabokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik alá, mint bármely más zarándokot - hangsúlyozta a szentév programjaiért felelős Rino Fisichella érsek.

A Rómába érkezett raboknak szombaton lehetőségük volt a gyónásra, és átléptek a Szent Péter-bazilika szentkapuján is. A bazilikában vasárnap tíz órakor kezdődő szentmisét négy tanúvallomás előzi meg: egy elítélt arról számol be, hogyan vált hívővé a börtönben és miként tudta elnyerni egykori áldozata bocsánatát, egy meggyilkolt személy fivére szintén a megbocsátásról beszél, felszólal egy büntetését töltő fiatalkorú elítélt, valamint egy börtönőr, aki mindennapi munkáját a rabok között végzi. A Szent Péter-bazilikában egy bolognai büntetésvégrehajtási intézet kórusa énekel, az ostyákat a milánói Opera börtön rabjai készítették, és az elítéltek miséjén első alkalommal kiállítanak egy az alkalomra restaurált, 14. századi, fából faragott feszületet, amelyet - a legelső, 1300-as szentévet kivéve - az összes többi szentévben használtak. Kiállítják a rabokat oltalmazó Irgalmas Szűzanya szobrát mellette a kezében nyitott karperecet tartó Gyermek Jézussal.

Ferenc pápa 2013-ban, a megválasztása utáni első nagycsütörtökön, egy római fiatalkorúak börtönében mosta meg az elítéltek lábát. 2015 márciusában a nápolyi Poggioreale, áprilisban a római Rebibbia börténébe látogatott, majd 2015 júliusában a bolíviai Palmasola és idén februárban a mexikói Ciudad Juarez börtönébe, ahol a rabok társadalmi és emberi rehabilitációját szorgalmazta az életfogytiglani börtönbüntetést "bújtatott halálbüntetésnek" nevezve. Ferenc pápa többször is a halálbüntetés végleges és világméretű eltörlését sürgette.

A társadalom peremére szorultakat szólította a Vatikánba a pápa november 11-13. között is, amikor Szent Márton ünnepén Európa hajléktalanjaival és szegényeivel találkozik. A hatezer meghívott között negyven hajléktalan érkezik Magyarországról is.

November 13-án zárják be három római bazilika és a világ többi templomának és kegyhelyének szentkapuját, majd november 20-án a Szent Péter-bazilikáét, amelyet Ferenc pápa az irgalmasságnak szentelt szentév kezdetén tavaly december 8-án nyitott meg. Rino Fisichella érsek közlése szerint a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben 20 millió zarándok érkezett Rómába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.