Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 05. 22:41, hétfő | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre

Borbírálat a Kertbarátoknál - képgalériával

Borbírálat a Kertbarátoknál - képgalériával

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre március elsejére szervezte meg, immár több mint 15 éves hagyományt, a borbírálatot.

A kertbarátok által saját szüretelésű és feldolgozású szőlőből készült borral jelentkezhettek a versenyre. Nagyon várják minden évben ezt az eseményt, hiszen a gazdáknak is fontos a szakmai visszajelzés.


A közreműködők a címke nélküli, titkosan azonosított palackokra csak sorszámot helyeztek. A 11 kertbarát által leadott palackok száma összesen 25 volt, ebből 9 palack fehérbor, 3 palack rozé bor és 13 palack volt vörös bor. A borbírálat a Művelődési házban zajlott, szorgalmas asszonyok közreműködésével.
A bírálatra érkezők sem érkeztek üres kézzel, Darnó-Hús tulajdonosa a cég által forgalmazott termékekből hozott kóstolni valót, és díjat a helyezetteknek, Beregszászi Balázs, a Mosonmagyaróvári Levéltár munkatársa ez alkalomból is meglepett bennünket egy 1893. XXIII. Törvénycikk másolat kivonattal, a mesterséges borok készítésének és azok forgalomba hozatalának tilalmáról szóló anyaggal.


Bíráló bizottság tagjai voltak:

  • Szakál Gyula Levél Borbarát klub elnöke, egyben a bírálóbizottság elnöke,
  • Dr. Kocsis Sándor Városvédő Egyesület volt elnöke,
  • Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató,
  • Dr. Nagy Frigyes nyugalmazott Földművelésügyi miniszter,
  • Dr. Kovács Péter Darnó-Hús tulajdonosa,
  • Szabó Miklós képviselő,
  • Beregszászi Balázs levéltáros
  • és Kiss Béla Levél polgármestere.

Borbírálat megkezdése előtt a közreműködő személyzet elénekelte a „Kertbarát indulót”, majd felszolgálták az első palack tartalmát talpas pohárba öntve, mintegy 3 cl mennyiségben. Minősítés befejeztével leszedték a poharakat és újabb bort tettek a bírálók elé. Közben az asztalra helyezett semlegesítő finomságokból frissítették ízlelő bimbóikat a bírálók.


A bíráló bizottság feladata volt, hogy a bírálatra nevezett borokat fajtánként és palackonként 0-20 pontos terjedelemben minősítse. Ennek alapján lesz a későbbiek során összeállítható a fehér, rozé és vörösborok I. II. és III. helyezése. A minősített borok kategóriánként nyerik el az arany, ezüst és bronz fokozatot, és oklevelet és díjat is kapnak. Természetesen a helyezést nem nyert borok gazdái is kapnak oklevelet, de erre az eseményre egy későbbi ünnepélyes alkalommal, májusban kerül sor.


A bizottság egyhangúan nyugtázta, hogy az idei borok sokkal jobb minőségűek, szín, tisztaság, illat és zamat és összbenyomás tekintetében, mint az elmúlt évek borai voltak. A borbírálati lapok leadását követően a bizottság tagjai kiválaszthatták azt a számozású bort, amelyet még egyszer szívesen fogyasztottak. Befejezést követően a kertbarátok kör elnöke megköszönte a borbírálók és közreműködők segítségét.


Jáni Lajos
kertbarátok köre elnöke

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.