Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 16. 20:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyaróvári Egyházközség Karitász Csoport

Bemutatkozott a Magyaróvári Egyházközség Karitász Csoportja

Bemutatkozott a Magyaróvári Egyházközség Karitász Csoportja

2017 őszén alakult meg a Magyaróvári Egyházközség Karitász Csoportja. Az eltelt három hónapban a feladatok és a lehetőségek felmérése zajlott.

2017. november 16-án a média és a helyi szociális szféra megjelent képviselőit köszöntötte Bodó Zoltán. Az egyházközség plébános kiemelte, hogy a caritas szó jelentése: szeretet. Szeretetszolgálat, amit végzünk.

Ez a szeretetszolgálat visszanyúlik az apostoli időkre, hiszen már az Apostolok cselekedeteiben is olvashatjuk, hogy nagyon sokan a vagyonukat odatették az apostolok lába elé, hogy ezzel is a rászorulókat, a szegényebb sorsú embereket segítsék. Kezdet kezdetétől jelen van a szeretetszoláglat, és végig kíséri az Egyház két évezredet.

A kommunizmus idején hazánkban ezt tevékenységet megszüntették, de épp tavaly ünnepelte a Katolikus Karitász a rendszerváltoztatás utáni fennállásának 25. évfordulóját. Azóta is aktívan veszi ki részét a karitatív munkából nemcsak Magyarországon, hanem az egész a világon.


„Mi mindenkit emberszeretetre és jótékonykodásra hívunk, és ehhez kapcsolódva állítottuk össze a programjainkat is” – fogalmazott Kránitz Péter. A magyaróvári csoport vezetője elmondta: a helyi csoport egyrészt csatlakozik a Katolikus Karitász országos programjaihoz, és figyelembe veszik a helyi igényeket és lehetőségeket.

Fontos, hogy a helyi szociális szervezetekkel, alapítványokkal, civil szerveződésekkel is szoros kapcsolat alakuljon ki. Igaz nemrég akakult a szervezet, máris három sikeres akción van túl a szervezet:

  • az egyházmegyei karitász közreműködésével egy fiatalember hazaköltöztetését segítették,
  • részt vettek a Családok Átmeneti Otthona által szervezett használt bútor kihelyezésében,
  • és étkezési burgonyát osztottak rászoruló családoknak.

Ez évben várhatóan még három program lesz: november 19-én, vasárnap a délelőtti szentmiséken osztják ki az Erzsébet-kenyeret, advent folyamán lesz egy tartósélelmiszer-gyűjtés, valamint december 16-án, szombaton, és 17-én, vasárnap forralt borral és süteményre várják az egyházközség híveit és a város polgárait a templom elé.

Katasztrófa-elhárítás, rászorulók koordinálása, támogatók gyűjtése – néhány szempont, amely a karitász működését jellemzi – foglalta össze a Katolikus Karitász domaszéki éves táborának egyik tapasztalatát Szerencsi Gábor. Tervezett, hosszútávon működő, profi segítségnyújtás – így lehet jellemezni az országos karitász és a helyi csoportok tevékenységét emelete ki a magyaróvári önkéntes.

A Magyaróvári Egyházközség Karitász Csoportjának van egy operatív magja, Kránitz Péter elnök mellett Szerencsi Gábor vezeti, Csapóné Obendorfer Erika a gazdasági ügyeket viszi, Schmidt Róbertné Magdi a segítendők körét koordinálja, Mandl Józsefné Erzsi a szervezésben és a megvalósításban vesz részt, Molnár Zsuzsa feladata az adminisztráció, míg Horváth Gábor a társadalmi megjelenést segíti elő.


Emellett várják azok jelentkezését, akik egy-egy akció során rendelkezésre állnak kétkezi munkával vagy éppen autóval. A programokra nyitottak, az egyházközség tagjai mellett a városban élőket is szeretettel látják a rendezvényeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.