Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 24. 15:58, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Bemutatjuk a Kormányablakot

Bemutatjuk a Kormányablakot

2015. július 24-én 10 órakor került sor a Győr-Moson Sopron Megyei Kormányhivatal Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablakának ünnepélyes átadására.

Az eseményen beszédet mondott dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője, Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője és dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármestere. Részt vett az eseményen továbbá dr. Csanádi Viktória Mosonmagyaróvár Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzője, illetve dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mosonmagyaróvári Járási Hivatalának vezetője.



"Újak a falak, a bútorok, szép a környezet, de ez mind csak holt anyag - hangsúlyozta dr. Nagy István -, az élő kövek az alkalmazottak, akik mindezt otthonossá teszik, akik komfortossá teszik számunkra az ügyinzézést.

Széles Sándor a következőkre tért ki beszédében: "A Kormányablak kialakítása nem volt egyszerű feladat, hiszen már a tervezéskor kiderült, hogy ebben a környezetben nagy kihívás lesz megvalósítani. Kihívás lesz az okmányirodai feladatokon túli, óriási ügykör ellátása is, de a fiatalos, képzett, lendületes csapattal jól fog működni."



"Az alapok már megvoltak - mondta dr. Árvay István -, hiszen sikerült egy jól működő okmányirodát kialakítani. Akik igénybe veszik a Kormányablakot azt fogják látni, hogy a közigazgatás értük van."



A magyar közigazgatás 2010. évben megindult átfogó korszerűsítése során különös hangsúllyal jelent meg a kormányablakok, mint integrált ügyfélszolgálatok létrehozására irányuló kezdeményezés, mely jelentős mértékben növeli az ügyfelek közigazgatásba vetett bizalmát, és így elősegíti az ügyfélbarát közigazgatás alapelvének széleskörű, élethelyzetekhez igazított alkalmazását.
Az ügyfelek szempontjából elsődleges célkitűzés az ügyintézés menetének egyszerűsítése, ebben pedig a jelenleg ismert modellek közül a kormányablakok úgynevezett egyablakos rendszerű ügyintézése felel meg a legjobban. A kormányablakos ügyintézés rendszerének bevezetésekor és azóta is folyamatosan kiemelt hangsúlyt kapott az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentése. Az egyablakos ügyintézés anyagi megtakarítást eredményez az ügyfelek oldalán, hiszen az egyes ügykörök esetén az ügyfélnek nem szükséges a kérelmét, nyilatkozatát postán a hatáskörrel rendelkező illetékes hatósághoz benyújtania, illetve személyes megjelenés esetén sem kell a lakóhelyétől különböző településen található hatósághoz utaznia, hanem azt megteheti a kormányablaknál; annak továbbítása már a kormányablakok feladata lesz, ami jelentősen egyszerűsíti az ügyfél ügyintézéssel kapcsolatos teendőit. Emellett elektronikusan új ügyfélkaput nyithat , amely személyes megjelenés nélkül is bármikor ügyintézésre alkalmas lehetőséget biztosít.
Mindezek mellett a kormányablakok jelentős mértékben hozzájárulnak az eljárások egyszerűsítéséhez és gyorsításához, mivel az ügyfeleket tájékoztathatják az eljárásokkal kapcsolatban, valamint az általuk beadott kérelmeket előzetesen vizsgálva felvilágosíthatják az ügyfeleket azok hiányosságairól, lehetővé téve, hogy az ügyfelek – amennyiben ez lehetséges –helyben, a kormányablaknál eleget tegyenek a hiánypótlási kötelezettségeiknek. Ezzel jelentősen meggyorsíthatják az ügyek célhatóságnál történő intézését, hisz így kiküszöbölhető például az eljárást gyakran több nappal, héttel meghosszabbító hiánypótlás vagy tényállás tisztázásának kiírása is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.