Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Április 25. 09:41, szombat | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Vulkán a lábunk alatt

Az én városom - Vulkán a lábunk alatt

Interjú Dr. Horváth Antal ügyvéddel.

Százak veszítik el a munkahelyüket, ezrek élik fel tartalékaikat, összezárva élnek a családok, idős emberek ellátása szakad rá a hozzátartozókra, régi konfliktusok lobbannak be újra. Ha a változás kontrollálható keretek között zajlik, akkor jó, ha nem, akkor per lehet belőle. – Jogi látlelet a mai Mosonmagyaróvárról.

Mit csinál egy ügyvéd, ha zárva vannak a bíróságok is?

  • Már nincs ítélkezési szünetet, de a perek most egy sajátos rend szerint folynak. A beadványok alapján, személyes meghallgatások nélkül születnek meg az ítéletek. Bonyolult ügyekben persze van lehetőség, hogy a bíróság skypon keresztül hallgassa meg az érintett feleket, illetve a tanúkat.

Így egyszerűbb lett a bíróságok munkája, és marginálisabb az ügyvédi közreműködés.

  • A valóság épp az ellenkezője. Ebben a rendben egy adott ügy jogi előkészítése sokkal meghatározóbb, mint korábban volt. A keresetlevelekkel szembeni követelmények sem változtak, így az ügyvéd nélkül pereskedőknek – mivel most bírósági panasznapok nincsenek – maguknak elkészíteniük a keresetleveleket. Ha szükségesnek látják, a helyi gyámhatóságon keresztül kérhetnek segítséget a jogsegély szolgálattól.

A vitás ügyeket talán most mégiscsak jobban el lehet intézni otthon…

  • Nem lett kevesebb az ügyfél, ha erre gondolsz, igaz – egyelőre – több sem. Ezazonban csak vihar előtti csend. A mai társadalmunkba sok probléma egyszerűen bele van kódolva, a járvány miatti helyzet pedig csak felerősíti a konfliktusokat.

A családi perpatvarokra utalsz?

  • Az összezártság lehetőséget ad a családi kapcsolatok megerősítésére. Remélem, hogy ez lesz a jellemző, de tudom, hogy sok helyen inkább a végletekig elmérgesedik a helyzet. Ott, ahol az apa és az anya azért jár két műszakban, hogy minél kevesebb időt töltsenek együtt, ahol a megbeszélés tárgya kizárólag a „mit főzzek” és a „hogy tanul a gyerek”, ott ez ahelyzeta felszínre hozza a lappangó gyűlöletet.Szinte biztos, hogy növekedni fog a válókeresetek száma.

A munkahelyüket vesztők akár megsokszorosíthatják a munkaügyi pereket számát is.

  • A folyamat még nem tart itt. Pár hónapja a hivatalosan 35 ezres Mosonmagyaróvárt 45 ezren is lakhatták, de ma más a helyzet. Az itteni vállalkozások munkaerőigényét munkaerő-közvetítők elégítik ki Kelet-Magyarországról verbuvált dolgozókkal, és őket lehet a legkönnyebben „leépíteni”. Ez a folyamat már beindult. A másik változás, hogy az Ausztriába járók jó része, elveszítve munkáját, szintén hazautazott. Ez a két dolog, jelenség csökkentette az albérletek árait is. Egy 110 ezer forintos albérletet most jó, ha havi 80 ezer forintért ki lehet adni. És még nem vagyunk a lejtő végén.

Bubla Zoltán ingatlanszakértő is úgy látja, hogy lassan bedől a lakáspiac.

  • Igaza van Zolinak, mert az albérleti árzuhanás csak az egyik faktor. A magas árak ellenére is élénk volt az ingatlanpiac. A befektetők zöme az olcsó kölcsönből vásárolt, amit a magas albérleti árakból könnyen vissza tudott fizetni. Nekik most már nem éri meg. A saját célú (zömében fiatal) vásárlók tetemes hitellel kergették magukat lehetetlen helyzetbe. Hamarosan igyekeznek majd (különösen a munkahelyüket elvesztők) vis majorra való hivatkozással felmondani a szerződéseket. Ezek kódoltan peresügyek.Tény, hogy a visszafogottabb kereslet miatt az árak lefelé mozdulnak.

Családok százai hirtelen a nyakukba kapták a magatehetetlen szülőt, nagyszülőt. Mi van, ha senki nem akarja vagy nem tudja biztosítani az elhelyezésüket?

  • Sok év tapasztalata alapján úgy látom, hogy a kötelező szülőtartás csak jogi előírás, de nem erkölcsi kategória. Ha az idős ember hasznavehetetlenné válik a család számára, akkor (szeretet ide vagy oda) a gyerekei könnyen áttoljáka gondoskodás felelősségét az államra. A mostani intézkedés csak fénykörbe vonja az emberi értékrendek anomáliáit. Ebből valóban lehetnek jogi ügyek, de ezzel előbb-utóbb társadalmi szinten kell foglalkozni.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.