Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Április 07. 12:43, kedd | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Napsütötte piaci körkép

Az én városom - Napsütötte piaci körkép

Ilyen volt a piac szombaton.

A piacok újéletre hívása jó döntés volt, aminek az árusok és a vásárlók is egyaránt örülnek. A mosoni piac most szombaton olyan volt, mint békeidőben! Igaz, nem voltak vásározók: nem volt papucs, szerszámgép, kerti bútor, de bővebb volt a zöldség, a gyümölcs, a virág és a palánta kínálat. Rengetegen vásároltak, örültek a napsütésnek és a szabadságnak.A járványra csak a maszkok emlékeztettek. Az idősebb korosztály nagyobb része viselte is az egészségvédelmi eszközt, de fiatalokon csak elvétve, a tucatnyi kisgyereken pedig egyáltalán nem lehetett látni.

"Egy hete még óvatosak voltak az emberek, talán nem is hitték, hogy nyitva a piac. Azóta azonban minden lehetséges online felületen hirdetem magam is, hogy„Vásárolj te is a mosoni piacon!” – meséli Kecskeméti Mariann.

A standján valamennyi terméke előre be van csomagolva; tasakban, üvegben, dobozban kapható a pirospaprika, a tea, a ketchup, a sütemény, a mák, a dió, a bab. Még a kártyával való fizetésre is felkészült, ami kuriózum ezen a piacon. És a maszk?

"Kézközelben van – nevet. – Egyébként minden előírást betartok, általában másfél méterre vagyok a vásárlóktól, gyakran fertőtlenítem a kezem, illetve a kesztyűt, mert azt mindig hordok. Gyerekkorban BCG-oltást, a kenyai út előtt pedig malária elleni védőoldást kaptam, és azt hallottam, ezek gátolják a betegség kialakulását."

Nagy stand, az árus félfülére engedett maszkban. Tőle egy kissé távolabb lévő asztal alatt félig üresek a ládák. A segéderő érkezik két rekesz almával. Sóhajtva leteszi, kézfejével megdörgöli az orrát, és a guruló golden után nyúl, csak úgy… Talán igaza is van, kesztyűvel nehezebb lenne megfogni.

Aranyló színben csillognak a mézesüvegek. Propolisz, akác, erdei, vegyes, facélia, hárs, repce a kínálat.

"Harminc éve méhészkedik a férjem. 100 család van az állóméhészetünkben. Mindent magunk csinálunk, és csak a saját termékeinket árusítjuk. Ha elfogy, elfogy – mondja Tóth Ferencné, Anikó. – 20 éve járunk ide a piacra, ezzel egészítjük ki a nyugdíjunkat. Nem tudom, mi lenne velünk, ha hirtelen nem lenne hol eladnunk. Pedig árulunk virágport is, aminek kiváló immunerősítő hatása van."

Itt-ott kialakulnak sorok is. Nem másfél, de még félmétert sem tartanak az emberek. Tíz óra lehet, javában tart tehát az idősek időszaka, de ez a népek korösszetételén meg sem látszik. Hamarjában nehéz lenne eldönteni melyik korosztályból vannak a legtöbben, de nem is lenne számomra nagy meglepetés, ha a 65 év alattiak. Az egy héttel korábbihoz képest sokkal több a kisgyerek is, sőt nem egy közülük az anyukájával és a nagyival hármasban élvezi a forgatagot.

A fiatal párt egy idősebb úr váltja a pecsenyéskocsi egyik könyöklőjénél. Kisunokája nem ér fel az asztallapig, így az állvány lábát fogva járkál körbe-körbe, ügyesen kikerülve a krumplival, zöldséggel teli kosarat. A papa megéhezett, sültkolbászt tunkol a szaftba, majd lenyújtja a kicsinek, aki jó ízűenbeleharap. Gondolkodom, vajon ez még piac, vagy ez már vendéglátás? Talán ez is az is, vagy csak hozzátartozik a szombathoz. Remélem a nagyapa is és az unokája is jól van, … és az lesz két hét múlva is.

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.