Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 23. 10:04, kedd | Belföld
Forrás: mti

Az 1956-os forradalomról szóló kiállítások felhívások is az emléktárgyak gyűjtésére

Az 1956-os forradalomról szóló kiállítások felhívások is az emléktárgyak gyűjtésére

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiállítások felhívásul is szolgálnak az emléktárgyak gyűjtésére, hogy vigyék be az emberek a szabadságharchoz köthető emlékeiket a múzeumokba

- közölte a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Gál Vilmos azt mondta, ez azért fontos, mert kevés ahhoz köthető emléktárgy maradt fent a múzeumokban, mivel az emberek félelemből elpusztították, eldobták azokat.

A Kádár-rendszer bukása után viszont sok elrejtett tárgy, főleg amatőr fényképészek fotói kerültek elő - tette hozzá.

Kitért arra is, a Zászló útja címmel hétfőn nyílt kiállításon az a nagyméretű, közepén lyukas magyar zászló látható, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

A zászlót három hajdani felkelő, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós adományozta a múzeumnak. Velük egy egyórás videót is készítettek, amelyben a zászlóhoz és a forradalomhoz kapcsolódó személyes emlékeikről mesélnek - tudatta Gál Vilmos.

Szerinte az 1956-os tárlaton a zászló utóélete a legjelentősebb.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kedden egész nap ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, az ünnepre való tekintettel azonban a részvétel regisztrációhoz kötött.

Fotó: Ünnepi fáklyás felvonulás Budapesten – MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék: 1956, emléktárgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.