Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Október 17. 23:10, szombat | Helyi
Forrás: saját

Átadták a 2015. évi mosonmagyaróvári civil díjakat

Átadták a 2015. évi mosonmagyaróvári civil díjakat

2015. október 17-én délelőtt 10 órakor gyűltek össze a város vezetői és civil szervezetei, hogy együtt ünnepeljenek a lokálpatrióták ünnepén.

Szép ünnep volt a tegnapi. Egyrészt azért, mert a közösségről szól, másrészt pedig azért, mert ennek a közösségnek, mi mosonmagyaróváriak vagyunk a részesei.


Városunkban 2000 óta rendezik meg a Civil Napot, melynek keretein belül adják át azokat a díjakat, melyek hosszú évek vagy akár évtizedek értéket adó munkájának elismerései.

Ezúttal azonban egy új helyszín adott otthont az eseménynek. Erről Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármestere így nyilatkozott köszöntő beszédében:

„Minden változás valami újat hoz az ember életébe. Most, hogy elkezdődtek a Flesch Károly Kulturális Központ átalakításának munkálatai, a megszokott környezetből kilépve a Városháza ad otthont annak a méltó feladatnak, hogy elismerésünket fejezhessük ki a közösséget építő szervezeteknek. Ez pedig egyben azt is igazolja, hogy ebben a városban van létjogosultsága az összefogásnak! A közösség jótékony hatású, örömet ad és egy másfajta értéket közvetít a város lakossága számára.

A városunk lendületben van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ma több, mint 100 bejegyzett civil szervezet munkálkodik egyszerre Mosonmagyaróváron. ezek körül van olyan, amelyik 100 esztendős, és vannak 40, 25 és 10. évfordulós szervezetek is.

És van egy napunk az évben, amikor a fáradhatatlan munkájukat elismerjük. Ettől lesz igazán különleges ez a mai nap!”


A civil szervezetek között azonban nem csak lelkes magánszemélyek vannak, hanem olyan vállalkozások vezetői is, akik anyagilag is hozzájárulnak egy-egy ügy sikeres kimeneteléhez. Ők a város mecénásai. A mai napon nekik is járt az elismerés.

Ám mielőtt a díjak átadásra kerültek volna, Nagy Sándor a Mosonmagyaróvári Civil Szervezetek elnöke mondott köszönetet a város vezetőségének, hiszen ők azok, akik minden évben elbírálják azt a 100 millió forintnyi pályázati alapot, melyet az önkéntes civil szervezetek használhatnak fel munkájuk minél eredményesebb elvégzésére.

„A város 2000-ben indította el a civil napot, így ma a 16. alkalommal ünnepelhetünk. Célunk:

  • egymást megismerni,
  • megismertetni magunkkal a várossal,
  • valamint a vállalkozókkal.

Kérdésünkre, miszerint elégedett-e a 2015. évi civil teljesítményekkel a következő választ kaptuk:

„Természetesen, maximálisan! A díjra való jelöléseket a civil szervezetek adhatták le augusztus 31-ig. Ezekből kellett aztán kiválasztani azokat, akik az idei elismerésben részesültek. Igyekszünk arra is törekedni, hogy ez az elismerés egyfajta ösztönzést is adjon a díjazott civil szervezetnek. Valamint a többieknek, hogy érdemes dolgozni, mert odafigyelünk rájuk, és elismerjük a teljesítményüket.”


Ezek után már tényleg nem volt más hátra, minthogy megtudjuk, kik is lette az idei év kiemelt díjazottjai. Íme:


Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért Díj 2015

70. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat, vezetője: Szelec László


Az év mecénása 2015

UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt, fiókvezetője: Guntram Thurher

Mecénás Elismerő Oklevél

Junkerwerk. linder GmbH, ügyvezetője: Guntram Thurnher


Mecénás különdíjak

Dzsungelország Kft., vezetője: Lobitz Ákos

KROP2013. Bt., vezetője: Kránitz Roland


Az év civil szervezete díj 2015

a 100 éves Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület,

képviselője: Fenes Gábor helyettes vezető


Gratulálunk a díjazottaknak az eredményes munkásságukért!

A díjazottak közül elsőként Lobitz Ákost sikerült mikrofon-végre kapnunk, aki a várostól már a sokadik elismerésben részesült. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott:

„Azt gondolom, hogy minden elismerésnek megvan a maga helye az életemben. Élvezem ennek minden percét és pillanatát és azt gondolom, hogy ha az ember ezt szívvel csinálja, akkor nem is az elismerésért teszi, hanem mert helye van az általa kialakított értékrendben. Ez nálam teljesen belefér és továbbra is ugyanazt fogom tenni, mint eddig.

Úgy tudjuk, a Te életedben nagyon fontosak a növények és azok szeretete. Mellette ugyanakkor az is látszik, hogy a lokálpatriotizmus is nagyon magas értéket képvisel benned. Tudsz külön-külön helyet adni ezeknek az életedben?

Nem. Gyakorlatilag az, ami bennem él Mosonmagyaróvárért, azt valamilyen formában a szakmám szerint szeretném visszaadni. A szakmám a virágokkal köt össze, ezért olyan városképet szeretnék kialakítani, ami mások számára is egy olyan tükröt tart Mosonmagyaróvárról, ami mindenképpen pozitív. Ezért úgy gondolom, hogy ez a kettő szorosan összefügg az életemben."


Végül pedig Szelec Lászlót szólítottuk meg, a 70. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat vezetőjét. A város kiemelten elismerte a tevékenységeteket. Mit szóltok ehhez a díjhoz?

Először nagyon meglepett az értesítés, hogy megkaptuk ezt a díjat. 25 éve veszünk részt Mosonmagyaróvár város életében. Igyekszünk ezután is folytatni ezt a hagyományunkat és bízom benne, hogy a későbbiekben is jól fogunk tudni együtt működni a várossal, a városvezetéssel és a civil szervezetekkel.

A városi ünnepséget a Halmos László Énekegyüttes valamint a Mosonyi Mihály Zeneiskola növendékeinek műsora tette még emlékezetesebbé.

szerk.: Nemes Claudia

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.