Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Október 07. 18:37, szombat | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, foto: Kiss Zoltán

Aktív civilek és mecénások - képgalériával

Aktív civilek és mecénások - képgalériával

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség és Mosonmagyaróvár Önkormányzata október 7-én rendezte meg a XVIII. Mosonmagyaróvári Civil Napot a Flesch Károly Kulturális Központban.

Az ünnepi rendezvényt a városvezetés részéről megtisztelte jelenlétével dr. Iváncsics János alpolgármester, Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző, dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta, a Kormányhivatal Járási Hivatalának vezetője, több önkormányzati képviselő és Pro Urbe díjas polgár.

A rendezvény nyitányaként a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes játszott. A Civil Nap résztvevőit dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte, méltatva a civil társadalom aktív szerepét a város életében. Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke köszöntőjében felidézte a Civil Nap céljait, kiemelve a civil szervezetek együttműködését városi közcélok megvalósításában.


A köszöntők után az ez évi civil díjak átadására került sor. Mosonmagyaróvár Önkormányzata a város civil társadalma teljesítményének elismeréséül, nagyrabecsülése jeléül 2010-ben rendeletet alkotott a Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díjalapításáról.

A díj azon magánszemély és szervezet részére adományozható, aki, amely huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytat Mosonmagyaróvár civil társadalma fejlesztéséért, vagy kimagasló módon hozzájárul Mosonmagyaróvár közösségi életéhez és a város jó hírének ápolásához. A „Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díjat hetedszer adta át az Önkormányzat, melyet ez évben az Ipartelepi Lakosok Egyesülete kapta az Ipartelep városrészének helytörténeti, építészeti, természeti értékeinek megóvásában, gyarapításában, szépítésében, aktív közösségi élet fenntartásában, erősítésében végzett tevékenységéért. A díjat Mandl Andrásné elnök vette át.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete a civil szervezetek jelölése alapján a helyi civil szektor támogatása érdekében végzett tevékenysége elismeréséül „Mosonmagyaróvári Mecénás” díjat adományozott azÓVÁR Építőipari kft-nek. A vállalkozás támogatási elveiben kiemelten szerepelnek a sportesemények támogatásai, például a kézilabda, labdarúgás, asztalitenisz sportágak pártolása, de megbízható mecénásként tartják számon a város civil szervezetei is, akik kisebb-nagyobb rendezvényük megvalósításában kérnek segítséget, melyet anyagi, vagy térítésmentes szolgáltatás formájában valósulnak meg. A díjat Czeferner Zoltán ügyvezető-igazgató vette át.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség két mecénás különdíj odaítéléséről is döntött. Az egyik különdíjat a Magdács Építőipari és Kereskedelmi kft. kapta. A vállalkozás 2017-ben kezdte el a mosonmagyaróvári Hospice Ház építését. A kivitelezés teljes munkadíját ajánlotta fel a Hospice Segítőkéz Alapítványnak, ami több millió forint értékű támogatást jelent. A díjat ifj. Magdács Ferenc ügyvezető-igazgató vette át.
A másik mecénás különdíjat Illés Józsefné, Mosoni Zsuzsa Optika cégvezetője kapta. A díjazott lehetőségeihez mérten anyagilag támogatja civil szervezetek tevékenységét. Különös gondot fordít a mosoni városrész közösségi életének támogatására. Ingyenes szemvizsgálattal vesz részt egészségügyi szűréseken.
2017-ben „Az év civil szervezete” az Újjáéledés Alapítvány lett. Az 1991-ben alakult szervezet fő célkitűzése Mosonmagyaróvár és környéke rákbetegeinek támogatása, rehabilitációja.

Sokoldalú és folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal segítenek a betegség minden fázisában a hozzájuk fordulóknak: Szaktanácsadás (orvos, pszichológus, dietetikus); Betegkísérés orvoshoz, kemoterápiás- és sugárkezelésre; Házi ápoláshoz szükséges rehabilitációs és higiénés eszközök kölcsönzése; Otthoni gondozás megszervezésének segítése; Találkozás lehetősége gyógyult betegekkel; Ismeretterjesztő, szemléletformáló előadások szervezése betegek, hozzátartozók, önkéntesek és orvosok részére; Egészséges életmódra ösztönző előadások, tanfolyamok; Speciális gyógytorna biztosítása; Személyiségfejlesztő tanfolyamok szervezése; Gyász- és veszteségfeldolgozó csoportos foglalkozás; BEMER mágnesterápiás kezelés lehetősége; Reform- és bioételek bemutatása; Kreatív és művészeti foglalkozások; Szakkönyvek, folyóiratok kölcsönzése; Filmklub működtetése. A díjat Kuti Sándor, a kuratórium elnöke vette át.


A Civil Nap civil börzéjén 12 szervezet (Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete, Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület, Mosonmagyaróvári Country Klub, Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány, Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület, Delta Lakóterületi Sportegyesület, Újjáéledés Alapítvány, Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete, Margaréta Nyugdíjas Klub, „Heideröslein" Német Nemzetiségi Dalkör) mutatkozott be.

A kulturális programban fellépett a Mosonmagyaróvári Country Klub, a Margaréta Nyugdíjas Klub Szederinda Néptánccsoportja, az En l'air tánccsoport, a Hedonism Crew és a MadKidz breakcsoport, a Nagycsaládosok Életfa Egyesületének tánccsoportja és a Hungarythmic Sportegyesület tánccsoportja. A rendezvényen idén is volt egészségügyi szűrés a Máltai Szeretetszolgálat szakmai támogatásával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.