Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 30. 11:08, vasárnap | Helyi
Forrás: saját

Akár 150 ezer forintba is kerülhet a petárdázás!

Akár 150 ezer forintba is kerülhet a petárdázás!

Kezdődik a Szilveszter .... szigorodnak a szabályok!!!

Egyesek szerint hasztalan, mások szerint kihagyhatatlan a szilveszteri tűzijáték, melyeket mától lehet legálisan megvásárolni a kijelölt árusító helyeken.

etárdát nem, tűzijátékot és egyes pirotechnikai eszközöket azonban mától lehet megvásárolni. A megvásárolt termékeket december 31. 18 óra és január 1. 6 óra között lehet felhasználni.

A petárdázókra és a pirotechnikai szabályokat megszegőkre az április óta hatályban lévő rendelt szerint akár 150 ezer forintos birság is várhat.

Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet. Mosonmagyaróváron a kijelölt árusító helyek a nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban találhatóak. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Pirotechnikai termékeket csak a 18. életévüket betöltöttek vásárolhatnak.

fotó: MTI

A hatályos kormányrendelet szövege szerint a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket lehet így beszerezni; ezek közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk.

A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni.
A police.hu-n olvasható tájékoztató szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.
A rendőrség azt javasolja a tűzijátékok felhasználóinak, hogy ne vásároljanak lejárt szavatosságú terméket, ne szereljék, vagy alakítsák át őket, ha beltérben használják, kézből ne működtessék, és ne hajoljanak fölé, a tűzijáték vezetőpálcáját pedig soha ne szúrják földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák el. A mentőszolgálat munkatársait minden évben több olyan tűzijáték balesethez hívják ki, melyek az előírt szabályok betartásával elkerülhetőek lettek volna.

A balesetveszély elkerülésén kívül fokozottan figyeljünk oda ilyenkor házi kedvenceinkre, akiket kifinomul érzékszerveik miatt a hangos zaj különösen megviselhet. Évről évre egyre több rémült háziállat szökik el szilveszter éjjel csendesebb menedéket keresve magának. Előzzük meg a bajt és igyekezzünk nyugodt körülményeket biztosítani kedvenceink számára!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.