Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 15. 13:50, hétfő | PR

Adósságcsökkentő kölcsönök - miért érdemes újratervezni a hiteleinket?

Adósságcsökkentő kölcsönök - miért érdemes újratervezni a hiteleinket?

Ha nehezen kalkuláljuk bele az aktuális törlesztők visszafizetését havonta a költségvetésünkbe, akkor érdemes körülnézni a hitelkiváltó hitelek közt.

Főleg akkor kár kihagyni ezt a lehetőséget, ha ‘elavult’ a hitelünk, vagy ha többet is törlesztünk hónapról hónapra.

Miért érdemes a régi hiteleket újjal kiváltani?

Komoly változáson mentek át a bankkölcsönök az utóbbi években. Egyrészt szigorúbb feltételek mellett lehet kölcsönhöz jutni, azaz kisebbek lettek a vállalható havi törlesztők egy adott jövedelemszint mellett - szinte csak a végig fix hitelek kivételek.
A tavaly ősszel újrarendezett szabályozással az állam a biztonságosabb, fix törlesztőjű kölcsönök arányát szeretné növeli, illetve a másik cél, hogy a kliensek könnyebben visszafizessék a hiteleket. Sokan ugyanis korábban a lehető legnagyobb összegeket vették fel egy bizonyos célból, úgy gondolva, a törlesztést majd ‘az élet megoldja’.

Ezeket a korábbi, lazább szabályozású konstrukciókat, ha nehéz a visszafizetésük, érdemes lehet új kölcsönnel, avagy adósságrendező hitellel kiváltani. Ez utóbbi megoldás kimondottan azt a célt szolgálja, hogy több régi kölcsönt egységesítsünk.

Többfelé koncentrálni nehezebb

Akik több és többféle régi hitelt fizetnek vissza, azokkal előfordulhat, hogy míg egyet-kettőt sikeresen törlesztenek egy adott hónapban, van, amire már nem fordítanak figyelmet. Az a lélektani hatás is bejátszik, hogy jó érzésünk van, ha pár adósságot lerendeztünk (mondjuk a hitelkártya részletet és a lakáshitelt), és úgy érezzük, van, amit halogathatunk.


Mintha a magyar és az angol leckét megírtuk volna az iskolában, csak mondjuk a biológiával nem készülünk el - tehát félig-meddig jónak minősíthetjük magunkat.
Ám a törlesztő be nem fizetését a bank sajnálatosan késedelmi kamattal díjazza egy bizonyos időhatáron túl. Továbbá KHR (BAR) listára is kerülhet az, aki rossz adósnak minősül.

A bankok döntő többsége nyitott a helyzet rendezésére

A szakértők azt tanácsolják, ha akadozik a visszafizetés, vegyük fel a hitelnyújtó féllel a kapcsolatot, és jelezzük a problémát. Akár közösen is találhatunk a jelenlegieket kiváltó hitelt.
Az adósságcsökkentő hitel előnye, hogy egyben ki tudjuk fizetni, ami sokkal átláthatóbb és könnyebben kivitelezhető.
Másrészt ne feledjük, a mostani kamatok kedvezőbbek a régieknél, így a hitelünk egész egyszerűen olcsóbb lesz. Már egy számjegyű THM-mel is találunk ilyen ajánlatot.
Akár más pénzintézetnél is érdemes lehet ilyen speciális hitelt keresni. Arra jó felkészülni, hogy a jelenleg fennálló szerződéseinket, és azok törlesztését fel kell mutatnunk és igazolnunk kell majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről