Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Január 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága csökkenthető a károsanyag-kibocsátások korlátozásával, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a lakosságot, hogy térjen át tömegközlekedésre,

és aki teheti ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.