Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. November 21. 07:32, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A szlovákiai vásárlók Magyarországon, a magyarok Ausztriában költik a pénzt

A szlovákiai vásárlók Magyarországon, a magyarok Ausztriában költik a pénzt

A forint árfolyam-ingadozása következtében ismét jelentősen megnőtt a szlovákiai bevásárló-turizmus Győr-Moson-Sopron megyében.

Ráadásul tankolni is egyre többen jönnek át Szlovákiából, mivel a 95-ös oktánszámú benzin ára Magyarországon most 30-40 forinttal alacsonyabb. Miközben Szlovákiából hazánkba, Magyarországról ismét egyre többen járnak Ausztriába bevásárolni, mondván, még a drágább euróért is olcsóbban jutnak hozzá az osztrákoknál a márkás ruházati és műszaki termékekhez.

- Olcsóbb és jobb a minőség.

- És mit vásárolnak?

- Most éppen élelmiszert.

- És mennyit tudnak spórolni, hogy látják?

- Úgy 20 eurót.

A felvidéki férfi megspórolta a benzin árát azzal, hogy Győrben végezte a hét végi nagybevásárlást. A jelenlegi, 307 forintos euró ár mellett Magyarországon minden olcsóbb, mint Szlovákiában.

Kovács Tivadar, Galánta: "Ruhaneműt jobban éri meg vásárolni, élelmiszereket, és hát egy kicsi turisztika, csavargás."

Torockó Éva, Vágsellye: "Főleg élelmiszer, téli csizma, és még benzint tankolni. A benzinen elég sokat tudunk most spórolni."

A 95-ös oktánszámú benzinért 30-40 forinttal fizetnek kevesebbet Magyarországon, mint a határ túloldalán. Hosszú sor állt az egyik győri bevásárlóközpont pénzváltójánál is. Az áruház forgalmának 25 százalékát adják a szlovákiai vásárlók.

Máté Richárd áruházvezető: "Ez már jelentkezett 2009 első negyedévében is, amikor az euró szintén 300 forint felett volt, igen jelentős a szlovákiai magyarok és a szlovákok részaránya, ez látszik a rendszámokon is a parkolókban, illetve ezek a visszajelzések jönnek a bérlőpartnereinktől is. Ez természetesen jelentős forgalomtöbbletet okoz a vásárlásoknál."

A magyar vásárlók karácsony előtt nem otthon, és nem is Szlovákiában, hanem az osztrák határtól 10 kilométerre lévő Pandorfban költik a pénzüket.

Balogh Gábor, Budapest: "Főleg a ruházati termékek, amelyek érdekelnek minket, és hát egy ilyen féléves bevásárlás olyan 800 euró környéke."

Az ünnepek előtt 50, de van, ahol 70 százalékos árleszállítással várják az érdeklődőket.

"Még mindig a márka mindig olcsóbb itt Ausztriában, mint Magyarországon, ugyanígy megkapod Magyarországon is, csak ott egy cseppet drágább" - mondja az egyik outlet eladója.

Az elmúlt években 10 millió eurót hagytak a magyar vásárlók az év vége előtt Burgenlandban.
parent.ui.setFrameHeightByDocument(document);

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.