Városlista
2019. január 22, kedd - Vince

Hírek

2018. Április 22. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

A makettező világ egyik legpatinásabb rendezvénye Mosonmagyaróváron

A makettező világ egyik legpatinásabb rendezvénye Mosonmagyaróváron

Sajtótájékoztatón hirdették ki a szervezők az idei MosonShow (2018. április 21-22.) újdonságait, feladatait és meglepetéseit.

Kevés olyan rendezvény van városunkban, amelynek 22 éve töretlen a fejlődése. Ezért is karolta fel az önkormányzat és ezért is szerepel a kiemelt városi rendezvények között a Nemzetközi Makett Kiállítás és Verseny. Ez nem csak az erőforrásokban nyilvánul meg, hanem a költségvetésben is. – kezdte nyilatkozatát Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.

Mit jelent ez számokban?

A három nap helyszín biztosítása: 2,5 millió forint. Ezen felül következnek azok a pénzbeli támogatások a várostól, melyek a kiemelt rendezvényeket megilletik, nem beszélve arról a felbecsülhetetlen szervezési és koordinálási munkáról, melyet a Flesch Központ végez. – emelte ki beszédében a polgármester, majd folytatta: Külön köszönet illeti az Egyetem és a gimnáziumi tankerület hozzáállását, hiszen a 3 napra az összes parkolóhelyet biztosítják a vendégek számára.

A makett kiállítás az a rendezvény, amely mindig új és további megújulást tesz lehetővé, nem beszélve arról, hogy az elmúlt három év alatt megduplázódott a város idegenforgalmi adóbevétele, mely részben ennek a rendezvénynek is köszönhető.

Ez egy olyan hozadék, amelyből nem csak a rendezvény szervezői, hanem az egész város profitál. Így elmondható, hogy az a típusú támogatás, amit a város elindított – konferencia- és hivatásturizmus - a vendégéjszakák számát és a városi turizmust is tovább növeli, minőségét emeli. - mondta a város első embere.

És akkor nézzük a meglepetéseket!


Mint minden évben, úgy idén is hoz újdonságot Mosonmagyaróvár legnagyobb rendezvénye – jelentette be Egresi András, a Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület vezetője.

A 3. éve a város kiemelt rendezvényei között számon tartott eseményre jelenleg 400 nevező jelentkezett, köztük olyan országokból is, ahonnan eddig még. Ilyen például: Ciprus, Málta és Portugália, Szingapúrból, Tajvanról és Kínából pedig már nem csoportok érkeznek.

További különlegesség, hogy

  • az idei makett-kiállításon az eddigi megszokott méretekhez képest kiállításra kerül egy 1:9 méretű jármű modellje is, mely Kínából érkezik.
  • És itt lesz az ország leghíresebb LEGO építője is, aki egy hatalmas, 3.5 méteres csatahajót állít ki.

Ezek az újdonságok kedvezően hatnak az esemény színvonalának további emelésére, viszont ezzel egy időben a szervezőknek egyre komolyabb fejtörést okoz mind a helyszínek biztosítását, mind a látogatók minél teljesebb körű kiszolgálását illetően.

Lassan a Sportcsarnokot is kinövi a rendezvény… – hangzott el a főszervező beszámolójából. - Erre bizonyíték az is, hogy az összes szigetközi szálláshely megtelt a következő hétvégére. Aki most szeretne szállást keresni, Győrnél közelebb nem nagyon talál- folytatta. -Ám még így is vannak tervek a MosonShow bővítésére, hiszen elképzelhető, hogy jövőre már - a kiállítók és az érdeklődők legnagyobb örömére - egy szakmai vásárral is összekötik a rendezvényt. Mindez azonban nem lehetséges a szponzorok, a helyi vállalkozók és lakosok pozitív visszajelzései és támogatásai nélkül, melyet ezúton is köszönnek – zárta beszédét Egresi András.

A Mosonmagyaróvári Makett Kiállítás és Verseny a turisztikai előszezon legnagyobb rendezvénye a megyében, így méltán nevezhetjük nemcsak a város nagykövetének, de turisztikai szempontból a Szigetköz ékkövének is - mondta Dr. Pető Péter, a Szigetközi TDM és Szigetköz Natúrpark Egyesület képviseletében. - Kiemelt esemény, amely mára rendezvénycsaláddá nőtte ki magát. Ez a fejlődés azonban itt nem állhat meg, szükség van a térségi összefogásra! Ebben nyújt segítséget a TDM szervezete és a Szigetköz Natúrpark Egyesület.

A Flesch Nonprofit Kft.,mint fő szervező részéről Piller Katalin, a Flesch Központ igazgató-helyettese referált. Elmondta: az áprilisi rendezvény előkészületei hónapok óta zajlanak. Új parkolók épülnek, külső programok szerveződnek. Fő cél, hogy ne csak az ide érkező vendégek, hanem a városlakók is minél többen látogassanak ki az eseményre és jól érezzék magukat.

Külön köszönetet mondott a VÜF Kft.-nek, a Városi Rendészetnek és a Városi Rendőrkapitányságnak, akik a 3 nap alatt felügyelik majd a helyszín biztonságát, irányítják a forgalmat.

Külön érdekesség lesz idén

  • a kézműves utca
  • ládavasút
  • óriás fajátékok
  • légvár

(A játékok ingyenesek! - a szerk.)

A záró rendezvény egyik új szereplőjeként pedig a Kühne Koncert és Fúvószenekar fellépése.

Végül a 12. éve kiemelt támogatóként szereplő Duna Takarék Bank képviselője is szót kapott.
A pénzintézet társadalmi szempontból felelősségteljes vállalatnak tekinti magát, ezért is vállalta, hogy 12 éve támogatói szerepet lát el a rendezvény életében. De nem csak itt, hanem további szociális, kulturális és sportrendezvények támogatásait is szívesen vállalják..

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 21. 23:29, hétfő | Helyi

Magyar Kultúra Napja: A MOFÉM Fúvószenekar az idei kitüntetett (galériával)

Idén is ünnepélyes keretek között került átadásra a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért Díj a Fehér Ló Közösségi Házban.

2019. Január 21. 14:59, hétfő | Helyi

Babay József: Postaláda

című darabja kerül bemutatásra a Piarista-iskola diákjainak előadásában

2019. Január 21. 11:19, hétfő | Helyi

Mosonmagyaróvár az én városom - interjú Ondré Péterrel

Kevés olyan emberrel lehet találkozni ma Mosonmagyaróváron, aki ennyire elszánt lenne a város fejlődését illetően. Ondré Péter igazi lokálpatrióta.

2019. Január 21. 11:17, hétfő | Helyi

Közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei

Ittas vezetés gyanúja miatt fogták el és állították elő a sofőröket a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében.