Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 23. 12:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Hasznos hírek

A leggyorsabb mód, hogy lehűts egy italt

A leggyorsabb mód, hogy lehűts egy italt

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki a nyári hőségben azt kérdezi: hogy lehet a leggyorsabban lehűteni egy italt? Kipróbáltuk a különböző lehetőségeket.

Hűtő

Attól függően, hogy mennyi a kiindulási hőmérséklet, az italok lehűtése 45 perctől 2 óráig bármennyi időt igénybe vehet. Nem túl gyors, ha éppen szomjas vagy.

Mélyhűtő

Hogy felgyorsítsd a folyamatot, csavarj nedves papírtörlőt köréjük és tedd a fagyasztóba! Így gyorsabb – kb. 20 perc elég ahhoz, hogy lehűljön az italod. A vizes törlőkendő fizikailag elég érdekes reakciót vált ki. Ugyanúgy működik, ahogy az izzadás: a párolgás hőt von el a bőrtől – vagy ebben az esetben az italtól. Csak ne hagyd bent őket a mélyhűtőben túl sokáig, nehogy megfagyjanak! De 20 perc még mindig túl hosszú idő, keressünk tovább!

Jeges vízEgy tál jeges víz még gyorsabban lehűti az italokat, mint a fagyasztó! Miért? Azért, mert a víz jobban vezeti a hőt, mint a levegő. Hasonlítsd össze, hogy milyen egy 20 fokos szobában és egy 20 fokos vízzel teli kádban ülni, és rá fogsz jönni, mire gondolok.

Jeges víz

Egy tál jeges víz még gyorsabban lehűti az italokat, mint a fagyasztó! Miért? Azért, mert a víz jobban vezeti a hőt, mint a levegő. Hasonlítsd össze, hogy milyen egy 20 fokos szobában és egy 20 fokos vízzel teli kádban ülni, és rá fogsz jönni, mire gondolok.

Hogy meggyőződjek arról, hogy valóban ennyire hatásos-e a jeges víz, pár dobozos üdítőt néhány órára a 26 fokos levegőn hagytam. Kísérletem eredményeként a jeges vízben töltött 8 perc után az üdítők 10 Celsius-fokra hűltek. Még hidegebb italra vágysz? Van jobb megoldás!

A legjobb megoldás

Azt olvastam, hogy ha sót rakunk a jeges vízbe, az még gyorsabban lehűti az italt. Hogy működik ez? A sós víznek alacsonyabb a fagyáspontja, mint a sima víznek ( ezért szórják az utakat télen sóval, hogy megakadályozzák a jegesedést). Tehát sót adni egy tál jeges vízhez tényegesen csökkenti a víz hőmérsékletét. Hogy mennyivel? 8 perc után a sós, jeges vízben az italok hőmérséklete 7 fokra csökkent. Remek!


Remélem, kísérletem segít abban, hogy túléld a kánikulát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.