Városlista
2018. február 17, szombat - Donát

Hírek

2017. Október 12. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

A könyv, amelyben bárki meghangyásodhat…

A könyv, amelyben bárki meghangyásodhat…

Vizsy Ferenc: A két hangya kalandja c. mesekönyve szeptemberben került a nyilvánosság elé. Szerkesztőségünk a Huszár Gál Városi Könyvtárban tartott bemutatón járt.

Könyvbemutató révén felolvasásra, történetmesélésre számítottunk. E helyett „megelevenedett szereplők”, ének, tánc és színpadi előadás fogadta a mesedélutánra érkezőket. Izgalmas élmény volt már a mesekönyv kézbe vétele előtt látni mindazt, amit aztán a fantáziánk és a nagyszerű rajzok alapján mi is elképzelhetünk.

Vajon ugyanígy adnánk elő mi is, mint a Bolyai iskola tanulói?

Ezt nyilván nem tudhatjuk meg, csak akkor, ha mi is kezünkbe veszünk egy-egy kötetet.

A bemutatón a szerző mellett részt vett Bodrogi Éva művésztanár, a könyv illusztrátora, Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár város alpolgármestere, Balogh László a Greiner Bio-One Hungary Kft. ügyvezetője és Staár Katalin, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.


Az alpolgármester köszöntő beszédében kiemelte, milyen fontos a város számára is a mesekönyv megjelenése, hiszen sok mindenre taníthatja meg a mosonmagyaróvári gyermekeket. Éppen ezért minden gyermekintézményének juttat belőle. A rendezvényen a helyi óvodavezetők személyesen vehették át a példányokat.

Mire tanít a két hangya? – kérdeztem Vizsy Ferencet, a könyv szerzőjét?

Mielőtt megírtam a könyvet, közel egy évig tanulmányoztam a hangyákat. Nagyon sok szakkönyvet olvastam. A mesekönyvben a világ 12.000 hangyafajtája közül nagyon sok megjelenik. Hogyan élnek, hogyan építik fel a bolyaikat, de kiderül az is, milyen egyedi tulajdonságaik vannak?
Így a gyerekek nagyon sok információt szerezhetnek nemcsak ezekről az állatokról, hanem a környezetükről is. Ők például már egyáltalán nem taposnak el hangyát….

Szó esett a könyv teszteléséről is. Ezt hogyan képzeljük el?

2014-ben és 2015-ben "A két hangya kalandja" című mesekönyv addig elkészült kéziratát teszteltük. A legtöbb segítséget a mosonmagyaróvári Bolyai iskola akkori 4/b-s osztályától kaptam. Németh Erzsébet osztályfőnök a diákjaival részletes elemzést készített és sok-sok javaslatot fogalmazott meg. Kiváló ötletek voltak, amelyek közül több be is került a mesébe.

Az iskolások előadásában Fekete Levél és Barna Kéreg története elevenedett meg. Ők a könyv főszereplői?

A mesekönyvben 19történet és egy fél található, melyekben a hangyák életét mutatom be. Nem minden mesében ők a főszereplők. Különböző meseszereplők vannak, több történetet is bemutatok a hangyákon keresztül, míg el nem érünk az utolsó, ún. Végtelen történet címűhöz. Ebben a már említett két szereplő, Fekete Levél és Barna Kéreg találkozik két ugyanolyan fiatal hangyával, mint amilyenek annak idején ők voltak. Bennük találják meg a „folytatást"


Évekkel ezelőtt meséltél már nekem a könyv terveiről. Abban az időben mondtál valamit, amit mai napig megjegyeztem, mégpedig azt, hogy bárki felfedezheti magát majd a könyvben. Ez hogyan valósult meg?

Olyannyira jól, hogy a napokban, akik elolvasták, visszajeleztek, hogy a hangyatörténet egyik-másik figurája megfelel az ő személyének, személyiségének. Kérdezték: „Valóban lehet-e ilyesmi?” a válaszom, hogy „Természetesen nem!”, de ez a kis csavar még izgalmasabbá varázsolja a történeteket. A beszélgetéseket ilyenkor így zárjuk: „Rendben van, de a következő részben javíts rajtam… :-) „

A könyv már nagyon sok helyen felolvasásra került, fantasztikus rajzokkal került illusztrálásra. Az előbb megzenésített versszakokat is hallottunk, illetve egy nagyszerű színpadi játékot is láttunk. Hogyan lehet még ezt a mesekönyvet megmutatni?

A Bolyai János iskola drámatanára, Lakner Gabriella 48 óra alatt készítette el az egész történet keresztmetszetét, színpadra vitte és megzenésítette.
De tervben van a Theatrum ad Flexum szakmai bekapcsolódása is ebbe a folyamatba. Színre visszük és jövőre ifjúsági musicelként mutatjuk be. Helyi értékkel, helyi szerzővel, helyi művészekkel.

Ettől lesz igazán szigetközi érték.
… ha már a hangyák is itt születtek…

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 16. 21:12, péntek | Helyi

Huszonhét gólos siker a Csurgó ellen

A bajnokság 16. fordulójában a listavezető EU-FIRE Mosonmagyaróvár a tabella tizenkettedik helyén álló Csurgót fogadta.

2018. Február 16. 00:00, péntek | Helyi

Állásajánlat - pályakezdőknek is!

A WHC Kft. munkatársakat keres kiemelt bérezéssel, könnyű és nehéz fizikai munkára, több műszakos munkarendbe, hosszútávra! Pályakezdők jelentkezését is várjuk!

2018. Február 15. 16:12, csütörtök | Helyi

Újabb zenei versenyeken a Mosonyis diákok

2018. február 14-én Veszprémben és Szombathelyen is zenei megmérettetés várta a tanulókat, ahol a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendre helyt is álltak.

2018. Február 15. 10:39, csütörtök | Helyi

Félezer doboz cigarettát rejtett a kisbusz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőrei az M1-es autópályán Jenny, a cigarettakereső kutya segítségével 500 doboz adózatlan cigarettát találtak egy román kisbuszban.