Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 02. 10:10, csütörtök | PR

A felsőfokú nyelvvizsga szerepe a karrierépítésben

A felsőfokú nyelvvizsga szerepe a karrierépítésben

A túlképzettség világát éljük, amikor nem ritka, hogy valaki két-három diplomával rendelkezik, több nyelven beszél, és mindemellett folyamatosan képzi magát.

Amennyiben ezek a kvalitások megfelelő személyiséggel és önérvényesítési képességgel társulnak, úgy optimális esetről beszélhetünk. Természetesen még mindig ott a probléma, hogy vajon a munkaerő-piac megfelelő kereslettel bír-e a felsőoktatási intézményekből kikerülő diplomások irányába.

Nem ritka, hogy sokan a diplomaszerzés után nem a végzettségüknek megfelelő munkát végeznek, és beérik az alacsonyabb fizetéssel is annak érdekében, hogy valahogy sikerüljön elindulni pályakezdőként. De mi a helyzet a nyelvtanulással? Valóban akkora potenciáli rejlik ebben, amennyire a nyelviskolák mondják?

Fókuszban a felsőfokú szint

Ha karrierépítés, a munkahelyen történő előléptetés, vagy egy új pozíció megpályázása a cél, akkor nyelvtanulás kapcsán érdemes a legmagasabb színvonalat fókuszba helyezni. Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy azonnal a felsőfokú nyelvvizsga megmérettetéseibe kellene belevágnunk, de jó, ha szem előtt tartjuk, milyen céllal választottuk a nyelvtanulást.

A C1 felsőfokú nyelvvizsga nem elérhetetlen azok számára sem, akik még csak most vágnak bele a tanulásba. Amire mindenképpen szükség lesz az előttünk álló úthoz, az nem más, mint egy megfelelő tanár. Hogy nyelvtanfolyam mellett döntünk, vagy sikerült egy jó magántanárt találni, ez már saját elképzeléseink és persze a rendelkezésre álló anyagiak függvénye.

A felsőfokú nyelvvizsga egyébként akkor is remek választás, ha külföldön szeretnénk munkát vállalni, és nem feltétlen csak baristaként, vagy a vendéglátás területén képzeljük el jövőnket. A megfelelő nyelvtudás birtokában akár külföldön is olyan kapuk nyílhatnak meg számunkra, amelyekről nem is álmodhatnánk a nyelvismeret hiányában.

A nélkülözhetetlen élőszó

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az írásbeli nyelvvizsga jelentette akadályokat rendszerint könnyebben veszik a tanulók, mint az a szóbeli elvárások kapcsán szokott történni. A szövegírás, a szövegértés vagy a nyelvtani háttéranyag elsajátítása és alkalmazása begyakorolható. De mi a helyzet a szóbeli nyelvvizsgával?

A stresszhelyzet sokakból még akkor is a legrosszabbat hozza ki, ha egyébként így-úgy működni szokott ez a része is a dolognak. Mielőtt azonban megugorhatatlan akadályként tekintetnénk a szóbeli nyelvvizsgára, érdemes tisztában lenni a titok nyitjával. A sikeres szóbelihez nélkülözhetetlen az élőszóban gyakorlás. Hiába rendelkezünk ugyanis a megfelelő szóanyaggal, ismerjük a nyelvtani szabályokat, mégis nehézségekbe ütközhet a beszéd, ha nem gyakoroljuk azt idegen nyelven.

Ehhez nem csak a nyelvtanárnál vagy a nyelvtanfolyamon töltött idő bizonyul ideálisnak, hanem akár otthon, egyedül is ajánlott hangosan tanulni és gyakorolni. Az internet kínálta lehetőségeket kihasználva Skype-on keresztül más nyelvtanulókkal is felvehetjük a kapcsolatot, és beszélhetünk idegen nyelven akár napi szinten.

A felsőfokú nyelvvizsga komoly felkészülést követel meg. Tény viszont, hogy mire ide eljutnak a nyelvtanulók, addig már legalább egy középfokú vizsgát maguk mögött tudhatnak. A szakemberek is azt javasolják, hogy feltétlenül tegyük próbára már korábban is képességeinket, ezzel tapasztalatot szerezve és megismerni saját magunkat, miként működünk nyelvvizsga szituációban. Az idegen nyelv elsajátításával nem csak egy új kultúrát tehetünk magunkévá, de a karrierépítés terén is jelentős lépésekkel gazdagodhatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.