Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 11. 13:17, szerda | Helyi
Forrás: MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

70 maratonnal a Dunáért

70 maratonnal a Dunáért

Hidvégi-Üstös Pál magyar ultramaratonista egyedülálló sportteljesítményre készül azzal, hogy a végigfutja a Duna teljes partvonalát a Duna Régió Stratégia magyar elnökségének támogatásával.

A sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének évében.

A Duna nem csupán ivóvízbázis, de közlekedési útvonal, kedvelt pihenő-, kulturális- és sporthelyszín is egyben. Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája egy olyan makro-regionális fejlesztési keretrendszer, amelynek célja a 14 dunai ország ágazati fejlesztéspolitikáinak összehangolása. Hazánk a 11 területből háromban, a vizek minőségének helyreállításában, a fenntartható energia használatának ösztönzésében és a környezeti kockázatok kezelésében tölt be vezető szerepet, egyben az idei évben Magyarország látja el a Stratégia soros elnökségét is. Az elnökségi év során az irányításért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium prioritásként kezeli a régió energiabiztonságának fokozását, közlekedési kapcsolatainak fejlesztését, valamint a tiszta közlekedési módok terjedésének előmozdítását.

A Duna Régió Stratégia e céljaira kívánja felhívni a figyelmet az extrém sportteljesítmény: Hidvégi-Üstös Pál ultramaratonista idén ősszel a végigfutja a Duna teljes, 3.000 km hosszú partszakaszát.

A futás előkészítéseként két hónappal ezelőtt a sportoló 750 km-t tekert 150 éves velocipedjével a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalán, melynek során konzultált a Duna menti települések önkormányzataival a folyóhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelésekről, egyben tájékoztatást nyújtott a Duna Régió Stratégia éves elnökségéről és annak célkitűzéseiről.

Hidvégi-Üstös Pál szeptember 21-én indult el a Fekete erdőben található Donaueschingenből, és fut a Fekete-tengeri torkolatig 10 országon keresztül. Erik Pauly főpolgármester indította útjára Hídvégi-Üstös Pált a Duna forrásától. A városvezető elmondta, hogy „" A Duna, mint egy kék szalag kell, hogy összekösse az országokat és népeket Európában"

Október 13-án pénteken reggel 8 órakor az UFM Arénában (Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 1.) találkozik helyi iskolásokkal, érdeklődőkkel és röviden tájékoztatja a jelenlevőket a Duna völgyének legfontosabb üzeneteiről és arról, hogy helyben mit tehetnek egy élhetőbb Duna völgyért. Minden csatlakozó emléklapot is kap. Majd Halászi – Darnózseli – Hédervár felé útnak indul. Az Arénától néhány száz méter erejéig kísérik majd a gyerekek.

A 3.000 km-es táv teljesítése során Magyarországon felkeresi a Duna menti iskolákat is, és személyesen közvetíti számukra a program üzeneteit, valamint csatlakozásra, közös sportolásra ösztönzi a gyerekeket a települések határain belül.

Az ultramaratonista sportoló a Duna Régió Stratégia Éves Fórumának első napján, október 18-án érkezik Budapestre, ahol beszámol élményeiről. A különleges sportesemény zárása december 8-ra várható, amikor Hidvégi Üstös Pál megérkezik a Duna Fekete-tengeri torkolatához. A futás fővédnöke a Duna Régió Stratégia magyar elnökségét ellátó Külgazdasági és Külügyminisztérium. A program társtámogatói a Volkswagen, a Sat-trakt, a Csepel Kerékpár, a Fiskars és a Bioco.

Hidvégi-Üstös Pál
Magyar ultrasportoló, aki világszínvonalú, egyedülálló kihívásokat teljesít, ötvözve az emberfeletti sportteljesítményt egy nemes cél üzenetének közvetítésével. Végig úszta és körbe futotta a Tiszát, majd 2000 embert mobilizált egy 5 × 3 napos Tiszavölgy Kalandtúra rendezvénysorozat keretében. Egy afrikai expedíció során nemzetközi csapatot vezetve végig kerékpározta és végig futotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt a Nyugat-Szaharában, futott a Nílusért Szudánban. 2013-ban húszezer kilométeren keresztül Közép-Ázsiát járta végig magyar felfedezők nyomában, fiatal kutatóknak nyújtva lehetőséget terepmunkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.