Városlista
2019. február 18, hétfő - Bernadett

Hírek

2018. Szeptember 14. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Simon Zsuzsanna

45 éves a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium épülete

45 éves a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium épülete

A már 1967-ben új épületbe költözött helyi gimnázium mellé, a vele közös igazgatásúvá tett középiskolai kollégium 1973. szeptember 3-án költözhetett az idén negyvenöt éves fennállását ünneplő épületébe.

Az új kollégium a régi vásártéren, a tizenhat tantermes gimnázium mellett épült, az Akócsmalmi utcában, ma Gorkij utca 3. szám alatt. Az építkezést a Győr-Sopron megyei Építőipari Vállalat egyedi tervek alapján végezte.

Költségelőirányzata 11,5-12 millió forint volt, melyből a Városi Tanács 8,5 millió forinttal vette ki a részét. Az épület négy szárnyra oszlik:

  • az „A” épület a földszintes konyha és éttermi szárny a szolgálati lakással,
  • a „B” épület a földszint + két emeletes fiú kollégium,
  • a „C” épület a földszint + két emeletes leány kollégium,
  • és a „D” épület a három épületrészt összekötő földszintes szárny.

Az összesen beépített alapterület nagysága: 1600m2. A kollégiumot 148 főre tervezték: 72 leány és 76 fiú részére. A lányok és fiúk háló- és tanulószobái és a kapcsolt helyiségeik külön-külön épületszárnyon nyertek elhelyezést az emeleteken. Mindkét épületszárnyat egy földszinti közös használatú előcsarnok köt össze, melynek kialakítása a lépcsőházakkal együtt reprezentatívabb kialakításúak. A hálószobákat 4 főre tervezték, úgy, hogy a hálók az előtérből nyíljanak. Az előtér egyik oldalán mosdófülke, a másik oldalán beépített szekrénysor, cipő és bőröndtárolási lehetőséggel. Ez azért volt szempont, mert a Tanács az épületet a nyári hónapokban turistaszállodaként kívánta üzemeltetni.

A tanulószobák, szintenként egy-egy, 30 fő tanuló befogadására alkalmasak. Nevelői szoba szintenként egy-egy található, mindig a lépcsőházi folyosóbejáraton az első. Klubterem az egyik épületszárny földszintjén, 50-60 fő befogadására alkalmas, mely mellett 2000 kötetes könyvtár helyiség található. A tervek alapján még stúdió szoba is készült, mely egyben a hangosbemondó helyiség is. Betegszoba szárnyanként a nemek megoszlása szerint került kialakításra.

Az étterem – kultúrterem, amelynek napi háromszori étkeztetés lebonyolítására kellett alkalmasnak lennie, összesen 450 fő befogadásával három turnusban, azaz egyszerre 150 fő befogadóképességgel rendelkezett, ezáltal rendezvények tartására is alkalmas. A főzőkonyha ennek megfelelően napi 450 ebéd, és 150 adag reggeli és vacsora kiszolgálását végezte. Ezen kívül még egy szolgálati lakást is beterveztek. Az épület fűtését a gimnázium kazánházából oldották meg. A szépen berendezett és 12 millió forintból megépült kollégium az ország egyik legkorszerűbb középiskolás diákotthona lett, mely nagyban elősegítette a vidéki fiatalság jó felkészülését a továbbtanuláshoz.

Ezzel kialakult a város új modernkori középiskolai oktatási centruma, a Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, amely a mögötte lévő sportpályák együttesével, gazdálkodásában és irányításában is egységet alkotott.

A kollégium az 1969-ben elveszített önállóságát majd csak 2007-ben nyeri vissza, amikor Mosonmagyaróvár képviselőtestülete Városi Kollégium néven az intézményt újraalapította, egyben elhelyezést biztosított benne az Éltes Mátyás Iskola diákotthonának, később a Nevelési Tanácsadónak, majd az IMGSZ-nek. 2013-ban a középfokú oktatási intézményeket államosították, előbb fenntartásukat, majd működtetésüket is központosították. A város önkormányzata a teljes épületet 2016-ban társasházzá nyilvánította, a konyháját, az ebédlőjét és egyéb helyiségeit korszerűsítette. Állami kollégiumként az utcafront felőli pavilon működik. A győri tankerület 2018-ban jelentős belső felújítási munkálatokat végzett a kollégiumnak megmaradt épületrészben.

Az intézmény, működésének 20. és 30. évfordulójára is megemlékezett, majd 2008-ban, a már önálló igazgatású kollégium 35. évfordulós ünnepséget szervezett, retro klubot alakított ki, kopjafát avatott, emléklapot és kétszáz példányban emlékkönyvet adott ki a város középiskolai kollégiumi nevelés történetéről. 2013-ban az intézményt 1956-os emlékmegőrző tevékenysége elismeréseként Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész, ötvenhatos mártírról nevezték el.

A Gulyás Lajos Kollégium 2018. szeptemberében intézménytörténeti kiállítással és kollégiumtörténeti előadásokkal emlékezik az elmúlt évtizedekre. A kiállítás hétköznap 8-20 óra között, a Gorkij u. 3. szám alatt tekinthető meg.

Simon Zsuzsanna

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 17. 11:00, vasárnap | Helyi

Felhívás emlékdiplomák igénylésére

A Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal felhívja a nyugállományban lévő pedagógusok (óvónők, tanítók, tanárok) figyelmét a 2019. évi emlékdiplomák igénylésére.

2019. Február 16. 19:36, szombat | Helyi

Elismerésben részesült a 70 éves jubileumát ünneplő Kühne Koncert Fúvószenekar

A díjat és a vele járó oklevelet Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyújtott át a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány képviseletében Vámos Gábor zenekari elnök, koncertmester részére.

2019. Február 16. 16:31, szombat | Helyi

A Víz Világnapja - országos programsorozat és vetélkedő

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

2019. Február 16. 16:12, szombat | Helyi

Látogatási tilalom a Karolina Kórház és Rendelőintézetben

2019. február 14-től a Karolina Kórház és Rendelőintézet egyes osztályain látogatási tilalmat rendeltek el. A tilalom visszavonásig érvényes.