Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 15. 08:37, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Októberre megújul a Flesch Károly Kulturális Központ

Októberre megújul a Flesch Károly Kulturális Központ

614 millió forintból újul meg a Flesch Károly Kulturális Központ.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 614 millió forint 100%-os Európai Uniós támogatásban részesül 2015. április 29. és 2015. október 31. között a Szigetköz Agórája - A Flesch Károly Kulturális Központ Multifunkciós Közösségi Központtá Alakítása című pályázat keretében.

A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye, a Flesch Károly Kulturális Központ alakul át egy többfunkciós-multifunkcionális közösségi központtá, mely megfelel majd a modern kor igényeinek és követelményeinek. A beruházás során eszközbeszerzést, részarányos akadálymentesítést magába foglaló épületfejlesztés valósul meg 3303 m2-en, mely lehetővé teszi a szolgáltatásfejlesztést négy közművelődési funkcióban.



A kulturális központ épületegyüttese Moson és Magyaróvár között, az új városközpontban épült 1984-ben. A Kulturális Központ a Flesch Károly Nonprofit Kft. szervezeti és eszmei központja is. A tavalyi Flesch 30 programsorozat is emlékeztetett minden itt élőt, hogy a Kulturális Központ elmúlt 30 éves. A rekonstrukció egyre sürgetőbbé vált, hiszen az épületen az elmúlt harminc évben nem végeztek nagyobb felújítást. A Központ évente mintegy 200 ezer látogatót fogad a különböző rendezvények és foglalkozások keretében, ami pedig mára nagyon meglátszik a művelődési ház állapotán. Így a felújítás halaszthatatlan volt. 2012-ben egyszer már megpróbálkozott a város és a nonprofit kft. vezetése ezzel a pályázati kiírással. Akkor nem sikerült, de 2015 februárjában új lehetőség adódott a pályázat beadására. Alig egy hónap alatt kellett újraálmodni, tervezni a projektet. Az eredetileg 24 hónapos munkát át kellett tervezni alig több mint fél évre.



A Flesch Központ olyan komplexum lesz, ahol mindent egy helyen meg lehet találni: városi művelődési központot, fesztiválirodát, rendezvény-, civil-, információs-, és szabadidő- központot, kistérségi módszertani központot, alapfokú művészeti iskolát és modern művészeti központot. Mindezt úgy, hogy a legkorszerűbb információs rendszerrel és eszközökkel álljon a lakosság rendelkezésére. Legyen mindenkié, kortól, nemtől, nemzetiségi hovatartozástól, iskolázottságtól, jövedelmi és egészségügyi helyzettől, lakóhelytől függetlenül. Nem csak szolgáltató, hanem segítő szervezet. Nem pusztán a közélet helye, hanem a közélet legfőbb színtere, központja.

A több mint félmilliárd forintos innovatív és interaktív fejlesztés tartalmazza ötven helyiség teljes felújítását. Továbbá nyolcvanmillió forintnyi eszközfejlesztés is történik a központban. A színházterem teljes hang-, és fénytechnikája megújul, valamint a többi régi és új közösségi tér is modern háttérrel működhet a jövőben.
Június 12-én, pénteken a Flesch Központban Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár Város polgármesterének köszöntője után, Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelődésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a pályázat ünnepélyes nyitórendezvényét, majd Csiszár Péter a projekt szakmai vezetője, a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a projektet a nagyközönségnek.



"Taps és elismerés mindazoknak, akik ezt a projektet odaáig vitték, hogy karnyújtásnyira van a Flesch Központ teljes megújulása! - mondta Dr. Árvay István - Nagyon szoros a határidő, szigorúak az előírások, de mindenki azon van, hogy időben befejeződjön a fejújítás."

Dr. Nagy István beszédében városunk kiemelkedő kulturális életét méltatta: "Mosonmagyaróvár kulturális színvonala megérdemli azt, hogy olyan szintű háza legyen, amely még jobb, még nagyobb volumenű, még több rendezvényt le lehet bonyolítani benne. A város kulturális élete okán érezzük magunkat néhány év után Mosonmagyaróvárinak, bárhonnan is jöttünk az országból." - hangzott el. - Minden kornak, minden generációnak megvan a maga feladata és kötelessége, amit el kell végeznie. 1984-ben, amikor a Flesch Központ megépült, az a generáció letette a névjegyét a városban, hiszen az épület a környék legnagyobb, abban az időben legmodernebb művelődési központja volt. Akkor is nagyon nagy szükség volt rá és a semmiből valósult meg. De azt is látni kell, hogy a megépülés óta eltelt 30 év sajnos meglátszik rajta, tehát a mostani generációnak el kell végeznie azt a feladatot, ami ahhoz szükséges, hogy a ma emberei is megtalálják helyüket ebben a házban."


Csiszár Péter hangsúlyozta,hogy régóta várt már erre a pillanatra, majd részletesen ismertette a projektet, illetve beszélt arról, hogy az épület mely részei fognak megújulni.
"Több, mint 50 termet fogunk felújítani! A színházterem és színpad alatti rész teljesen megújul, a táncteremnél új öltözők kerülnek kialakításra.. A földszinten nagyon nagy változások mennek végbe, akadálymentesített lesz a bejárat, mindkét szárnyon új vizesblokkok létesülnek, a jobboldali szárnyon akadálymentesített vizesblokk lesz. Kialakításra kerül egy raktárhelyiség, illetve egy nagy méretű ruhatár. Az aulában teljes álmennnyezetcsere lesz, új burkolat kerül fel és mobil fal fogja szakaszolni, hogy az ott folyó rendezvényt ne zavarják a közben beérkező vendégek. A termek is teljes felújításon esnek át, belső kert, szabadtéri színpad kerül kialakításra, a büfé visszakerül az eredeti helyére. A tükörterembe új padozat, légtechnika kerül beépítésre. Mivel a vendégszínészek és fellépő színészek kiszolgálása is nagyon fontos, az öltözősor az alső szinten megújul, mozgáskorlátozot WC is létesül. A színházterem teljesen felújításon esik át és a 21. századnak megfelelő eszközökkel gazdagszik, így bármilyen produkciót be tudunk majd fogadni. A két galéria is megújul, kialakul egy multifunkciós tér szakaszolható mobilfallal, oktatóstúdiók, gyerekjátszó. A nagy klub szintén mobilválaszfallal lesz kialakítva, további irodák létesülnek, egy olyan nyelvi labor kerül kialakításra, mely akár nyelvvizsgaközponttá alakítható. Azokat a területeket is bevonjuk, melyek eddig nem tudtak részt venni a kulturális központ életében. Süketszoba, fotólabor, multimédiás stúdió kerül kialakításra szakkör- és stúdiójelleggel. A teljes irodasor megváltozik, új bútorzatot, burkolást kap. Teljes festés, csatornahálózat-, elektromos hálózat csere, fütéskorszerűsítés zajlik majd a teljes épületben."



Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.