Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 12. 05:00, hétfő | Bulvár
Forrás: MNO

18 éves koráig hatvanszor ment férjhez

18 éves koráig hatvanszor ment férjhez

115 dollár egy egynapos „házasság”. Van olyan lány, aki 18 éves koráig hatvanszor ment férjhez Egyiptomban.

Naponta 38 ezer fiatalt lányt adnak el feleségnek világszerte, akiknek esélyük sincs részt venni bármiféle oktatásban, életüket pedig felnőtt férjük irányítja majd. Ráadásul igen nagy a kockázata annak, hogy terhesség vagy szülés közben életüket vesztik, ami egyébként az első számú halálozási ok a 15-18 éves lányok között a fejlődő világban. Ezekben az országokban minden hetedik lányt 15 éves koráig férjhez adja a családja némi pénzért. Egyiptom szegényebb közösségeiben a gyermekházasságoknak létezik egy még ennél is kegyetlenebb formája, mégpedig az ideiglenes házasság. Az országban nyaranta virágzik a szexturizmus, ekkor ugyanis özönlenek az országba a gazdag férfiak, elsősorban a Perzsa-öböl környékéről, de a világ más tájairól is. A szegény családok pedig ideiglenes házasság címszó alatt adják el nekik lányaikat. A gyermekeket érintő szexturizmust igen nehéz nyomon követni, de az Európai Unió adatai szerint kétmillió gyermeket érint évente. Elsősorban olyan szegény országokban gyakori probléma ez, melyek erőteljes idegenforgalmi infrastruktúrával rendelkeznek, mint Thaiföld, India vagy Costa Rica.
Egy napra is férjhez adják a lányokat

Egyiptomban azonban csavartak még egyet a gyermekeket érintő szexkereskedelmen, és az adásvételt egyfajta házasságnak állítják be. Így egyben megkerülik az iszlám vallási szabályokat is, melyek nem engedélyezik a házasság előtti szexuális együttlétet. A gyermekházasságok igen gyakoriak az arab országokban (bár Egyiptomban elvileg 2008 óta törvény tiltja). Ezek a házasságok természetesen többnyire hozománnyal is járnak, amit gyakorlatilag vételárnak is lehet tekinteni.

A hatóságok igyekeznek felszámolni a gyermekprostitúciót és a gyermekházasságokat, de a lányok így is igen rossz helyzetben vannak. Néhányukat külföldre adják el, de olyan lányról is lehet tudni, aki 18 éves koráig hatvanszor házasodott meg. A legtöbb ilyen „házasság” csupán néhány napig vagy hétig tart. Az egyik egyiptomi állami szerv vizsgálódásából az derült ki, hogy a megkérdezettek 75 százaléka ismer olyan lányt, aki áldozatul esett a szexkereskedelemnek, és többségük úgy véli, a helyzet egyre rosszabb. Úgy becsülik, a vevők többsége a Perzsa-öböl országaiból érkezik: 81 százalék Szaúd-Arábiából, 10 százalék az Egyesült Arab Emírségekből és 4 százalék Kuvaitból. Egy „egynyári házasság” – ami általában a turista nyaralási idejére szól – 2800–10 000 dollárba kerül. Egy egynapos „házassághoz” pedig akár 115 dollárért is hozzá lehet jutni.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.