Városlista
2019. február 18, hétfő - Bernadett

Hírek

2018. December 04. 11:43, kedd | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc

A Magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd templom Jubileumi éve

 A Magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd templom Jubileumi éve

A Jubileumi év során megrendezett eseményekről adtak számot a szervezők a sajtótájékoztatón.

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia 2018. február 11-én
Jubileumi évet hirdetett. A Szentszék által két Dekrétummal is támogatott különleges időszak az egyházi év végével lezárult. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket:

Jubileumi év: 2018. február 1. – november 25.
Védnökök:

 • dr. Veres András győri megyéspüspök
 • dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere

A Jubileum év meghirdetésének alapja:

 • A névadó szent halálának 980. évfordulója
 • A templom felszentelésének 350. évfordulója
 • A Szent László-szobor felavatásának 25. évfordulója
 • A hildesheimi szent csontereklyéje befogadásának 10. évfordulója
 • A programokat a Családok évéhez kapcsolódva szerveztük.

A Jubileumi év meghirdetésének célja:

 • az evangélium hirdetése,
 • az önzetlen szeretet missziója,
 • a közösséghez való tartozás erősítése,
 • közös élmény és hasznos időtöltés biztosítása a családoknak.

A Jubileumi év jelmondata:

Templomunk ajtaja mindig nyitva áll, hívjuk és szívesen látjuk a hozzánk betérőket!

A Jubileumi év eseményei a püspökség spirituális segítésével, a városi önkormányzat minden téren kiemelkedő támogatásával, több tucatnyi szponzor adakozásával, mintegy 100-150 ember közreműködése révén, a plébániaközösség aktivitásával valósultak meg.

A Jubileumi év zárszámadásakor a 45 tervezett eseményből kiindulva a különböző okok miatt elmaradt 5 és a 3 újonnan szervezett alkalom figyelembevételével 43 történést vehettünk számba.

Annak előrebocsátásával, hogy a liturgikus események között nem állítunk rangsort, a Plébánia közösségének lelki erősítése szempontjából kiemelkedő szerepe volt a megyéspüspök által tartott szentmiséknek, a plébániai és a (Mosoni plébániával közös, András püspök vezette) városi keresztútnak, továbbá a zarándoklatoknak, valamint a nagyböjti lelki gyakorlatnak.

A hitnek az élet minden területén helye, és meggyőződésünk, hogy meghatározó szerepe is van. Különleges színfoltja volt az egyre sikeresebb (VOLUTA) vízifesztiválon a Plébánia Katritász-csoportjának missziós asztala, ahol a spriccer mellé (egy-egy átadott igeidézetet) lelki fröccsöt is adtak az azt elfogadóknak. Az iskolai megmérettetések és programok sokasága közepette szerveztük meg városi hittan versenyünket, amelyen száznál is több általános iskolás vett részt.

A városi szintű események közül nagyon jól sikerült a gyermekrajzpályázat, a Szent
Gotthár napok keretében tartott komplex Családi Nap, valamint a Szent László király tiszteletére szervezett, sok mozaikból felépülő színes kavalkád. Hisszük, hogy aki énekel, az kétszeresen imádkozik, így százaknak nyújtottak lelki élményt a plébániatemplomban megtartott hangversenyek. Az 5 plébániatörténeti előadásunk meglepően sok érdeklődőt vonzott. Az átlagosan 60-65 fős hallgatóság között szép számmal voltak más felekezetekből, sőt többen érkeztek a környező településekről is.

A fotópályázatra Budapestől, sőt Nyíregyházáról is küldtek be alkotásokat. A süte-
ménysütő versenyünk díjazott termékei iránt nem csappant meg az elmúlt félévben sem az érdeklődés, így a Lautner cukrászdában minkettő folyamatosan kapható.

A közösségen belüli és a közösségek közötti kapcsolatok nem csak a végeredményeknek, azaz a megtartott programoknak köszönhetően erősödtek, hanem már az előkészületekben megmutatkozott a közös tenniakarás. Igazi eredménynek és céljaink megvalósulásának fontos bizonyítékának tekintjük, hogy a város közintézményei, civilszervezetei, a vállalkozók, egyének kérésre vagy anélkül is bekapcsolódtak a Jubileumi évbe. A szeretet evangéliumának ezen megnyilvánulását tartjuk mi igazi sikernek.

Összeállította:
Vizsy Ferenc újságíró,
a Jubileum év programkoordinátora

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 17. 11:00, vasárnap | Helyi

Felhívás emlékdiplomák igénylésére

A Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal felhívja a nyugállományban lévő pedagógusok (óvónők, tanítók, tanárok) figyelmét a 2019. évi emlékdiplomák igénylésére.

2019. Február 16. 19:36, szombat | Helyi

Elismerésben részesült a 70 éves jubileumát ünneplő Kühne Koncert Fúvószenekar

A díjat és a vele járó oklevelet Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyújtott át a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány képviseletében Vámos Gábor zenekari elnök, koncertmester részére.

2019. Február 16. 16:31, szombat | Helyi

A Víz Világnapja - országos programsorozat és vetélkedő

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

2019. Február 16. 16:12, szombat | Helyi

Látogatási tilalom a Karolina Kórház és Rendelőintézetben

2019. február 14-től a Karolina Kórház és Rendelőintézet egyes osztályain látogatási tilalmat rendeltek el. A tilalom visszavonásig érvényes.