Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 22. 23:16, csütörtök | Helyi
Forrás: saját

Új játszma kezdődik a sakk sportban Mosonmagyaróváron

Új játszma kezdődik a sakk sportban Mosonmagyaróváron

2015. január 22-én örömhírrel várta a helyi média képviselőit Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár Város Alpolgármestere és Lobitz Ákos, a Fehér Ló Sakk Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatójukon.

A zárt körű eseményen jelen voltak még az Egyesület sakkpedagógusai; Németh László és Zorkóczy György.
„Új mérföldkőhöz ért a mosonmagyaróvári sakk sport!” – kezdte beszédét Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár Város alpolgármestere.
Az Alpolgármester Úr elmondta, hogy a mosonmagyaróvári sakkozók három évvel ezelőtt még az NB2-es mezőnyben szerepeltek, különböző okok miatt azonban a csapat szétzilálódott. Az oktatás ugyan nem szűnt meg, de a sakkozó gyermekek esetében hiányzott az a lépcsőfok, ahova továbbléphetnek, így – ha versenyezni szerettek volna - különböző környékbeli településeken voltak kénytelenek folytatni a sportot. Ennek az „áldatlan állapotnak” a megszüntetését vállalta fel Lobitz Ákos a Fehér Ló Sakk Egyesület elnökeként egy színvonalas, jól működő sakkcsapat működtetésével és a versenysport újraindításával.

„Nem törvényszerű, hogy minden tehetséges gyermekből versenyző lesz, – mondta Lobitz Ákos – de a lehetőséget nem szabad elvenni tőlük!”

Az Egyesület fő feladatainak tűzte ki a gyermek sakksport további népszerűsítését, illetve az oktatás lépcsőfokonkénti kialakítását egészen a felnőtt sakkversenyzők képzéséig.

Zorkóczy György 35 éve sakkpedagógus, azóta oktat Mosonmagyaróváron. Kifejezetten versenyzőket nevel, hiszen maga is versenysakkozó. Visszaemlékezett, hogy a mosonmagyaróvári sakkcsapat korábban mind országszerte, mint az országon kívül neves versenyeken vett részt kitűnő eredményekkel. Nem csak nyilvántartott részét képezte, hanem igen közel állt a Magyar Sakkszövetség szívéhez minőségi versenyzői miatt.

Németh László tanítóként kezdte pályafutását, a sakkot pedig saját gyermekei révén szerette meg. Laci bácsi végzi a legkisebb korosztály sakkoktatását Mosonmagyaróváron. Azt vallja, hogy a sakk oly módon fejleszti a gyermekek memóriáját, gondolkodását és előrelátó-készségét, hogy az később az iskolai eredményekben is megmutatkozik. Az óvódás korosztály számára a sakkot játékos, mesés formában tanítja, egy-másfél év elteltével válik ez igazi sporttá. Kiemelte, hogy Mosonmagyaróváron minden óvodában van sakkoktatás és ez olyan kivételes dolog, hogy csak Budapesten van rá példa.

Az Alpolgármester Úr köszönetet mondott Zorkóczy Györgynek és Németh Lászlónak, hogy a bizonytalan időkben sem hagyták magukra a tehetséges, mosonmagyaróvári sakkozó gyermekeket, Lobitz Ákosnak pedig, hogy újra összefogta az Egyesületet. Biztosította a jelenlevőket, hogy a Város anyagilag is támogatja a sakksport visszatérését.
Zárásként a sakkpedagógusok azzal a kéréssel fordultak Dr. Iváncsics János felé, hogy az Önkormányzat segítse őket egy állandó klubhely kialakításában - erre ígéretet kaptak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.