Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízórás lesz a munkanap a minisztériumokban?

Tízórás lesz a munkanap a minisztériumokban?

A Miniszterelnökség után több tárca, illetve számos minisztériumi háttérintézmény is fontolgatja a tízórás munkanapra történő átállást. A kormányablakok nyitva tartását decembertől azonban lerövidítik - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet írásos kérdéseire a Miniszterelnökség csak a meghosszabbított munkaidő bevezetését ismerte el, arról nem írtak, emiatt hányan veszítették el az állásukat, volt-e, akit elbocsátottak, illetve hányan mondtak fel önszántukból. Leszögezték: amióta Lázár János vezeti a Miniszterelnökséget, azóta a munkaidő reggel fél nyolctól este fél hatig tart, de bizonyos esetekben az átlag munkaidő 10-12 óra is lehet. Hozzátették: a Miniszterelnökségen dolgozók elfogadták ezt a munkarendet.

A lap arról is érdeklődött, hogy más minisztériumoknál is átvették-e a Miniszterelnökségen bevezetett hosszított munkaidőt. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy a minisztériumok munkaidejéről az adott miniszter rendelkezik. Több „hírbe hozott” tárcát is megkerestünk, ám lapzártánkig csupán a Honvédelmi Minisztérium válaszolt. Leszögezték: nem tervezik a 10 órás munkanap bevezetését.

A lap arról is ír, hogy december 1-jétől jelentősen lerövidül a kormányhivatalok nyitvatartási ideje. Bár az integrált ügyfélszolgálatok már három éve az ügyfélbarát ügyintézés jegyében reggel nyolc órától este nyolc óráig tartanak nyitva annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen szabadságot kivennie azért, hogy új okmányt csináltasson magának, a jövő héttől ez megváltozik, és újra jórészt munkaidőben tartanak majd nyitva az egységek. A Miniszterelnökség lapunknak küldött válasza szerint a pontos nyitva tartás idejét megyénként és kerületenként a kormányhivatalok határozzák meg, vagyis az változó lehet, de a hétfői és a csütörtöki nyitva tartás egységes lesz: hétfőn 7 és 17 óra, csütörtökön pedig 8 és 18 óra között tart nyitva jövő héttől minden kormányablak.

A legtöbb ügyfélszolgálat általában a többi munkanapon fél ötig, ötig fogadja majd az ügyfeleket. A Miniszterelnökség az eddigi tapasztalatokkal és a helyi sajátosságok figyelembevételével indokolta a változtatást. Mint írták, az esti órákban 1 százalék körül mozgott a kihasználtság. A módosításnak köszönhetően a legforgalmasabb időszakokban a lehető legtöbb ügyintéző áll majd rendelkezésre, vagyis felgyorsul az ügyintézés ideje – tették hozzá.

A tárca leszögezte: a nyitvatartási idő lerövidítése miatt nem lesz létszámleépítés, eddig ugyanis létszámhiány volt, és két műszakot kellett szervezni. A következő időszakban megnyíló kormányablakokban az addig más ügyfélszolgálatokon dolgozó, megfelelő végzettségű ügyintézőket is alkalmazni fogják, illetve folyamatosak a továbbképzések is. Jelenleg mintegy 70 kormányablak működik az országban, csak idén, az első fél évben több mint 700 000 ügyet intéztek a polgárok ezekben országszerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.