Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 24. 14:46, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Sok munkavállaló fél bejelenteni a visszaéléseket

Sok munkavállaló fél bejelenteni a visszaéléseket

Sok munkavállaló bizalmatlan a munkáltatói jogsértések jelzésére szolgáló visszaélés-bejelentési rendszerrel, ami még nem terjedt el széleskörűen, bár a vonatkozó jogszabály idén januárban hatályba lépett – derül ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda közleményéből.

A tájékoztatás szerint a visszaélés-bejelentési rendszerek lehetővé teszik a munkavállalók részére, hogy kifejezetten egy erre kialakított rendszeren keresztül – akár anonim módon is – bejelentést tegyenek a munkáltatóval kapcsolatban tudomásukra jutott jogsértésekről. A bejelentéseket a munkáltató köteles kivizsgálni és amennyiben a vizsgálata során visszaélésre derül fény, megfelelő intézkedéseket kell alkalmaznia – írja az ügyvédi iroda. A munkáltató megbízhat a rendszer üzemeltetésével, a bejelentések fogadásával és kezelésével egy erre szakosodott külső szakértőt, bejelentővédelmi ügyvédet is. Rendkívül fontos a bejelentő adatainak bizalmas kezelése – emeli ki a közleményben a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, hozzátéve: a bejelentővédelmi rendszer lényegét kérdőjelezné meg, amennyiben a bejelentő adatai, illetve a bejelentések tartalma hozzáférhetővé válhatna a munkatársak számára. „A kialakított rendszernek a legteljesebb védelmet kell biztosítania, a titkosított jelentéseket a munkáltatónál kizárólag az illetékes személyek tudják megnyitni.” – idézi a közlemény Balogh Tamást, az iroda ügyvédjét. „Eddigi tapasztalataink szerint egy megfelelően kiépített bejelentővédelmi rendszer alkalmas arra, hogy a lényegi problémákat tárjon fel és elősegítse a vezetőség részére a feltárt visszásságok megoldását még azt megelőzően, hogy az nagyobb problémává nőné ki magát” – tette hozzá Balogh Tamás a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.