Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 03. 09:48, kedd | Helyi
Forrás: Saját

Óvodás malom- és sakkverseny

Óvodás malom- és sakkverseny

2015. március 1-jén malom- és sakkversenyre várta az óvodás gyerekeket a Fehér Ló Közösségi Ház.

Az eseményen Németh László sakkpedagógussal beszélgettünk.

Mit kell tudni erről a mai versenyről?

Ennek a versenynek az az egyik érdekessége, hogy csak óvodásoknak szól. Mosonmagyaróvár valamennyi óvodájából érkeztek a gyerekek, délelőtt a kislányok, délután pedig a fiúk versenyeznek. A másik érdekessége, hogy itt ma minden gyerek győztes lesz, nem lesznek helyezettek, hanem valamennyi gyerek érem- és tárgyjutalomban részesül. A legfontosabb, hogy sikerélményük legyen, tanuljanak meg játszani, okosan és előre gondolkodni! Ezeknek a játékoknak a türelem a lényege, hiszen az iskolában is azok lesznek jó tanulók, akik végig tudják ülni az órákat, figyelnek a tanító nénire és tudnak koncentrálni.
A cél az, hogy előkészítsük az iskolát, hiszen én mint pedagógus tudom, hogy a gyerekek okosak, de a türelem megtanulása nagyon fontos számukra.

Milyen szinten sakkoznak ezek a kisgyerekek?

Egy ilyen versenyt megelőz egy jó féléves oktatás, amely az óvodákban történik. Itt gondolkodtató játékokkal; malom, amőba, különböző rajzokkal, játékosan készítjük fel a gyerekeket... Miután megtanulják a bábuk helyes felállítását, azok mozgatását, hogy hogyan lehet mattot adni, akkor lehet igazából egy ilyen kísérleti versenyt rendezni.

Milyen gyakran rendeznek ovisoknak versenyt?

Idén ez már a második. Nagyjából két havonta van ovis sakkverseny. Nyáron pedig egy egyhetes sakktábort szervezünk az ovisoknak. Valamelyik óvodában összejönnek a gyerekek és együtt leszünk egész nap. Együtt étkezünk, együtt játszunk, sakkozunk, rajzolunk, iskolai feladatlapokat készítünk.

Ha valaki most szeretne elkezdeni sakkozni, hol éri el Laci bácsit?

Jelenleg az Ujhelyi Iskolában folyik délutánonként oktatás azoknak, akik már iskolások vagy olyan tehetségesek, hogy komoly versenyekre is járnak. A kicsiknek pedig az összes helyi óvodában lehetőségük van sakk képzésre.
Ma már az állam is támogatja ezt a programot, a Nemzeti Alaptanterv része, így minden iskolában lehetőséget adnak arra, hogy a sakk oktatás elinduljon. Köszönhető ez elsősorban a Polgár testvérek csodálatos játékának, illetve a jelenlegi pedagógiai programnak.
Mi ezt megelőztük már jó 20 évvel, hiszen ez a játékos sakk-oktatás Mosonmagyaróváron már azóta folyik.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.