Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyolcmilliárdból fel lehetne számolni a várólistákat

Nyolcmilliárdból fel lehetne számolni a várólistákat

Alig több, mint három kilométernyi autópálya árából, 8 milliárd forintból fel lehetne számolni a várólistákat Magyarországon, az egészségbiztosító számításai szerint. A kormány ennek mindössze az egytizedét, 800 millió forintot szavazott egy évvel ezelőtt arra, hogy a kórházak felgyorsítsák a térd- és csípőprotézis-beültetéseket, csökkentve ezzel az ilyen beavatkozás várakozási idejét. Így alig változott a helyzet ezen a területen - írja a Világgazdaság.

Az országos várólista-nyilvántartás szerint csípőprotézisre ez év elején 656 nap volt az átlagos várakozási idő, és majdnem 9200-an álltak sorban, most 487 napot kell átlagosan a beavatkozásra várni, és a listán 8346-an vannak. Térdprotézisért idén január elején 10272-en álltak sorba, átlagosan 906 napig, most 9721-en várakoznak, átlagosan 743 napig.

A 800 millió forintot 23 intézmény között osztották szét, hogy azok a leghosszabb ideje sorban álló 1300 páciensnél az év első három hónapjában elvégezzék a beavatkozást. Az érintett betegekkel történt egyeztetést követően azonban első körben csak ötszázan kerültek be a programba (a többieknek családi, egészségi vagy egyéb okokból nem felelt meg a tervezett műtétek időpontja). A programot első körben szeptember végéig, másodikban már – közölte az OEP a Világgazdasággal – november végéig kiterjesztették.

Az ortopédiai szakma képviselői szerint az alapproblémákat egy egyszeri pénzinjekcióval nem lehet kezelni: mivel nem lett több az altatóorvos, a műtősnő, és a beavatkozások továbbra is veszteségesek, nem tud érdemben rövidülni a nagy ortopédiai műtétek várólistája. Pedig financiális okokból is ez lenne az ideális: a Magyar Ortopédiai Társaság számításai szerint egy aktív, keresőképes, protézisre szoruló beteg gyógyszereire, fizikoterápiájára, táppénzére fél év alatt elkölti egy protézis árát a költségvetés, illetve a család, de egy nyugdíjas esetében is nagyjából egy év alatt összejön az a mintegy 700 ezer-egymillió forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.