Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 21. 15:43, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kósa Lajos a nemzeti státus erősítését várja a Csokonai Színháztól

Kósa Lajos a nemzeti státus erősítését várja a Csokonai Színháztól

A fenntartó debreceni önkormányzat a nemzeti színházi státus megerősítését várja a Csokonai Színház új vezetésétől, a Ráckevei-korszaktól - mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere szerdán az évadnyitó társulati ülésen.

A fenntartó elvárása szerint a Csokonainak "a ma emberéhez szóló, mai színháznak" kell lennie, és erősítenie kell a törekvést arra, hogy Debrecen a magyar kultúra egyik fellegvára, zászlóshajója legyen.
A Csokonai Színháznak "az ország egyik legjobb, legfontosabb, megkerülhetetlen színházának kell lennie, ezt várjuk a Ráckevei-korszaktól" - mondta a polgármester, aki kérte a teátrumot, hogy "segítsen a város jó hírét kelteni".
További elvárásként fogalmazta meg Kósa Lajos, hogy a színház ne csak eljátsszon, hanem maga is generáljon produkciókat.
Kósa Lajos bejelentette: a Nagyerdő ősszel kezdődő rekonstrukciója során teljesen felújítják a több éve használaton kívül lévő, ezer személyes szabadtéri színpadot, amelyet már jövő nyáron birtokba vehetnek a színészek.
A félbemaradt Latinovits színház építésének befejezéséhez forrásokat keres a város - mondta a polgármester. Szavai szerint a következő hétéves európai uniós költségvetés "mérsékelten támogatja a kultúrát". Ugyanakkor minden vidéki nagyvárosnak lesz hét évre szóló 10 milliárd forintos kerete, ha másból nem, ebből befejezik a Latinovits színház építését - jelezte Kósa Lajos.
A Csokonai Színház 148. évadját a társulat új igazgatója, a Vidnyánszky Attilát váltó Ráckevei Anna nyitotta meg.
Az új igazgató a csapatmunka fontosságát emelte ki annak érdekében, hogy "szenvedélyes munkájukkal" örömet okozzanak másoknak, a közönségnek.
Gemza Péter művészeti vezető elmondta: az új évadban 17 bemutatót terveznek, 10-et a nagyszínházban, 4-et a kamarában, 3-at a stúdió színpadon.
A művészeti vezető a színház stratégiai partnerei között említette a debreceni Déri Múzeumot, ahol 9 költői estet tartanak az évadban, ezekre már várják a színészek jelentkezését.
Szélesítik az együttműködést más színházakkal az operajátszás tekintetében, stratégiai kapcsolatokra törekednek a Kaposvári Egyetemmel, a Deszka Fesztiválra pedig drámaíró pályázatot írnak ki.
Ismét lesz operett a Csokonai Színházban, szeptember 13-án tűzik műsorra a Vígözvegyet - hangzott el az évadnyitó társulati ülésen.
Az évad augusztus 30-án a Szép estéket Debrecen című jótékonysági gálakoncerttel kezdődik.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -