Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 31. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kedvezményes hitelt kaphatnak a társasházak

Kedvezményes hitelt kaphatnak a társasházak

Az 5-60 lakásos társasházak az „Otthon Melege Program” révén akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek fejlesztési elképzeléseik megvalósítására. A sikeres pályázat előfeltétele, hogy a jelentkező társasházak a fennmaradó 50 százalékos önrészt is képesek legyenek előteremteni. Ugyanakkor az érintett társasházak az önerő biztosításához akár banki segítséget igényelhetnek, ebben akár további állami támogatásra számíthatnak – hívják fel a figyelmet az OTP Business szakértői.

Összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg április 30-án az „Otthon Melege Program” című pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra azok az 5-60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energia-megtakarítást eredményező fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást kapni. A pályázat keretében a társasházak akár a beruházási költségek 50 százalékát elérő, vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek. A pályázaton való indulás feltétele, hogy az érintett épület lakói tulajdoni hányaduk alapján több mint 51 százalékban támogassák a fejlesztést.

A pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, tovább az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. Érdemes tudni, hogy a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek a pályázataikat kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatják be.

„Az energiatakarékossági beruházásokban rejlő megtakarítási és a változatos korszerűsítési lehetőségeknek köszönhetően várhatóan sok társasház fog jelentkezni a pályázatra. A korlátozott keretösszeg miatt azonban kulcsfontosságú, hogy a társasházak április 30-át követően minél gyorsabban be tudják nyújtani jelentkezéseiket. A pályázati ablak megnyílásáig hátralévő időben a társasházaknak érdemes felkészülniük arra, hogy miként tudják majd a támogatás igénybevételéhez szükséges önrészt biztosítani” - mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A felkészülésben és a pályázati feltételek teljesítésében segíti a társasházakat, hogy a pénzintézeteknél ma már többféle kedvezményes hitelkonstrukció érhető el az önerő kiegészítésére, vagy akár a teljes pályázati összeg előfinanszírozására. Kifejezetten a társasházak, illetve a lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítésének finanszírozását segíti az OTP Bank Thermo/Stílus Felújítási Hitele.

„Az OTP Bank által nyújtott hitelek akár állami kamattámogatással is igényelhetők, így igen kedvező forrást biztosítanak a lakóközösségeknek az „Otthon Melege Program” pályázati önrészének finanszírozására”– hangsúlyozta Csonka Tibor. Az OTP Business ügyvezető igazgatója kifejtette: a pályázati kiírásban meghatározott támogatható tevékenységeket a bank teljes mértékben finanszírozni tudja.

Amennyiben a társasház jogosult kamattámogatásra, akkor a kamattámogatott hitel igénybe vehető a közös épületrészek felújítására is. A pénzintézet a társasházak /lakásszövetkezetek részére a pályázathoz szükséges kötelező érvényű hitelígérvényt is kiadja az érintetteknek. A társasházak ennek révén tudják igazolni, hogy képesek a kötelező pályázati önrész előteremtésére.

Az önrész előteremtéséhez kapcsolódó költségeket mérsékelheti az is, ha a kiírásra jelentkező társasházak a kedvezményes hitelt lakástakarék szerződés megkötésével is kiegészítik. Ennek köszönhetően ugyanis az érintettek a kamattámogatáson kívül is jogosultak lesznek állami támogatásra, amelynek mértéke 30 százalék. Amennyiben a hitel fedezetét részben vagy egészben lakástakarék szerződés biztosítja, figyelni kell arra, hogy a társasházak minél előbb megkössék lakástakarék-szerződéseiket. Ugyanis a kedvezményes kölcsön ily módon történő felvételéhez egy havi LTP megtakarítás szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.