Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. November 28. 09:40, hétfő | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

Fekete István emlékhelyet avattak Majorokban

Fekete István emlékhelyet avattak Majorokban

Mosonmagyaróvár önkormányzata és a Zsidanits Közéleti Társaság invitálta szoboravatóra a város polgárait Majorokba november 19-én, ahol Fekete István író tiszteletére erdei fülesbaglyot ábrázoló bronzszobrot avattak.

Mosonmagyaróvár önkormányzata és a Zsidanits Közéleti Társaság invitálta szoboravatóra a város polgárait Majorokba november 19-én, ahol Fekete István író tiszteletére avatták fel Hú című regényének főhősét megörökítő erdei fülesbaglyot ábrázoló bronzszobrot.

Fekete István 85 éve vette át diplomáját a magyaróvári akadémián, de a városhoz fűzi őt a Fekete iskola is, ahol ápolják emlékét, s tisztelik írói munkásságát.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár volt, aki levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőti. A levelet Farkas István piarista olvasta fel. “Ő csak mesélt” - írta az államminiszter, aki Fekete István pedagógiai hatására emlékeztetett.

Köszöntőjében dr. Nagy István polgármester az összefogás nagyszerűségét méltatta, s örömmel szólt arról, hogy Fekete István gondolatai sokak lelkében élnek, s ennek mi sem szebb bizonyítéka, hogy az ünnepségre sokan eljöttek.

Dr. Jelenits István irodalomtörténész, volt piarista tartományfőnök beszélt Fekete irodalmi jelentőségéről. Mint mondta, “az a nép, amelyik értékeit elfelejti, pusztulásra van ítélve. De aki őrzi elődei értékeit, az a jövő útján jár.”

Szerinte a XX. századi irodalom hallatlan gazdagságában olvasóra lelt. Hogy ebben a gazdag irodalomban milyen hely illeti meg Fekete Istvánt? Jelenits atya szerint jelentős író az, aki a fiatalokhoz vezető utat lelte meg, s Fekete az írás ősi egyszerűségével szólalt meg. Csöndből születő mondatokkal. S maradandó életművet hagyott ránk.

“Boldog az a közösség, amelyik emlékezni tud” - zárta gondolatait Jelenits István irodalomtörténész..

Ezt követően Ruzsa Dániel, a Fekete iskola tanulója olvasott fel egy részletet Fekete István Köd című művéből, majd Láng Ágostonné leplezte le a Fittler Ottó által készített emlékművet.

Fekete István éveken át levelezett Láng Rudolffal, Láng Ágostonné apósával, innét a kötődés.

Az emlékműavatás a Himusz eléneklésével fejeződött be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.