Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez évtől védendő új tájelemek a fa- és bokorcsoportok

Ez évtől védendő új tájelemek a fa- és bokorcsoportok

A helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) keretében a kunhalmok és a gémeskutak mellett 2014-től védendő tájelemnek minősülnek a fa-és bokorcsoportok is, melyek megőrzése kötelező az érintett gazdálkodók számára.Megőrzésük azért is fontos, mert a következő évtől ökológiai fókuszterületként is beszámíthatók lesznek a zöldítési támogatás keretében.

Magyarország 2010-ben vezette be a tájképi jellegzetességek megőrzésére vonatkozó HMKÁ előírást. Ez alapján eddig a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) lehatárolt kunhalmok és gémeskutak számítottak védendő tájelemnek.

Az idei évtől a fa-és bokorcsoportok megőrzése is kötelező az érintett gazdálkodók számára. Az előírás szerint a lehatárolt facsoportot nem lehet kivágni, eltüntetni. Mivel a fa-és bokorcsoportok területi kiterjedéssel rendelkező objektumok, ezért az egységes kérelem benyújtása során ugyanúgy kezelendők, mint a kunhalmok. Azaz a területük támogatható terület és a bejelentett tábla részét képezik. Nem kell külön körberajzolni, valamint nem kell külön hasznosítást sem bejelenteni ezek vonatkozásában. Fontos továbbá, hogy csak a szántóterülettel körülvett fa-és bokorcsoportok jelennek meg a MePAR-ban és az előírás kizárólag ezekre vonatkozik. A fa-és bokorcsoportok az egységes kérelem igénylésekor a térképi felületen láthatók. Megőrzésük azért is fontos, mert a következő évtől ökológiai fókuszterületként is beszámíthatók lesznek a zöldítési támogatás keretében.-tudatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.