Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 21. 12:01, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az új lakásokon már hozamprémium érhető el

Az új lakásokon már hozamprémium érhető el

A rövid távú diszkont-kincstárjegyhez képest idén már 5 százalékos hozamprémium érhető el az új lakásokon, de használt lakásokat még nem érdemes befektetési céllal vásárolni - állítja az MNB honlapján megjelent tanulmány.

A használt lakásokon elérhető hozam ugyanis még mindig alatta van a rövid távú diszkont-kincstárjegy hozamának.
A tanulmány kitér arra is, hogy a bérleti díjak emelkedni kezdtek, és az alacsony lakásárak miatt emelkedik a vételi és a majdani eladási ár különbözetéből adódó nyereség is. A 2008-ashoz képest 35 százalékkal csökkentek a lakásárak.
A tanulmány - a KSH adatai alapján - arra a következtetésre jut, hogy a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése, valamint a forinthitel-kamatok csökkenése meg kell hogy jelenjen a lakások iránti keresletben is. Ez a használtlakás-piacon már látszik, de még nem érte el az új lakások piacát.
Ez utóbbi azért is késik, mivel a kínálat mindig késve követi a keresletet ezen a részpiacon.
Végül arra is kitér az írás, hogy miképpen előzhető meg egy esetleges ingatlanbuborék kialakulása a magyar piacon. Erre a jegybanknak két eszköze is van: a jövedelemarányos törlesztő részlet, valamint a maximális hitelfedezeti arány meghatározása. Az új jegybanktörvény megengedi, hogy ezeket rendeletben szabályozza az MNB.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára