Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. December 19. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az oroszok hosszú embargóra készülnek

Az oroszok hosszú embargóra készülnek

Az ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók valószínűleg nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig is megmaradhatnak - nyilatkozta Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi című orosz lapnak.

A miniszter szerint, ha az Egyesült Államokban elfogadnak egy törvényt, akkor utólag azt már csak nagyon nehezen lehet módosítani. Alekszej Uljukajev elképzelhetőnek tartja, hogy 2015-ben még komolyabb szankciókra kell számítani. Ha nem lennének szankciók, ha nem esett volna az olaj ára és 'nem tettek volna meg pár ostoba lépést', akkor az orosz gazdaság évi 2,5-3 százalékos növekedést érhetne el - magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter, elismerve, hogy a strukturális reformok hiánya is szerepet játszott a mostani rossz helyzet kialakulásában.

Alekszej Uljukajev szerint annyira nehéz megjósolni a jövőt, hogy nem is lehet igazán semmire felkészülni. A miniszter felvetette, hogy írhatnának még egy vészforgatókönyvet 60 dolláros hordónkénti olajárral számolva, de utána ironikusan megjegyezte, hogy ennyi erővel 40, 20, és 10 dolláros árszint melletti forgatókönyvek is kellenének.

Az orosz gazdasági növekedés komolyan függ a nemzetközi olajáraktól. Júniusban még 115 dollár körül volt a Brent olaj hordónkénti ára, amely csütörtök reggel 61,24 dollár volt. Ezzel párhuzamosan az orosz rubel is jelentősen gyengült a dollárral szemben. Júniusban 35 rubelért jegyezték a dollárt, szerda délelőtt 60,06 rubelért, de a hét elején 78 rubel fölött is volt a dollár árfolyama.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.