Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. December 26. 08:44, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Az adóreform és a munkanélküliség elleni harc jellemezte az évet Ausztriában

Az adóreform és a munkanélküliség elleni harc jellemezte az évet Ausztriában

Újonnan alakult kormánykoalícióval kezdte meg a 2014-es évet Ausztria, amelynek idén az adóreformot övező vitákkal, az egyre növekvő számú menekültekkel és munkanélküliséggel kellett megküzdenie.

Nyugati szomszédunknál tavaly decemberben szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció alakult, miután a 2013. szeptemberi választásokon mindkét párt történelmi mélypontot ért el, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szavazatok 26,8 százalékát, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 24 százalékot kapott. A koalíció fő tervei között az adóreform szerepel, amely komoly társadalmi viták kiváltója Ausztriában. Az adóreformmal foglalkozó bizottság decemberben kezdi el a pontos koncepció kidolgozását, a reformcsomagot legkésőbb jövő év júniusáig terjeszti a parlament elé.
Az adóvita miatt az őszi ülésszak kezdetekor minden posztjáról lemondott Michael Spindelegger osztrák alkancellár és pénzügyminiszter, az ÖVP elnöke. Lépését azzal indokolta, hogy saját pártja sem támogatta őt az adóügyi reform körül kialakult koalíciós vitában. Ausztriában már a nyáron nagy visszhangot váltott ki Spindelegger nyilatkozata, miszerint több száz millió euró hiányzik az osztrák költségvetésből. A pénzügyminiszter e kijelentése után lázas vádaskodás kezdődött Ausztriában, ami mély sebeket hagyott a koalíciós partnerekben. Az új pénzügyminiszter Hans Jörg Schelling lett, aki az Osztrák Társadalombiztosítók Szövetségének vezetői és az Osztrák Gazdasági Kamara elnöki tisztségeit töltötte be.
2015-ben jelentős mértékben nőtt a menekültek száma Ausztriában, a tavalyi több mint 17 ezer kérelemhez képest idén csaknem 25 ezer érkezett be. A szakértők szerint ez a szám jövőre elérheti a negyven ezret is. Leginkább a szíriai konfliktus után növekedett meg a menekültek száma, hiszen ősszel már 3497-en érkeztek Szíriából Ausztriába, ez 332 százalékos növekedést jelent az előző évi létszámához képest. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter által bemutatott menekültügyi reformkoncepció szerint a tartományoknak egységesen ki kell venni részüket a menekültek befogadásából.
Az ősz folyamán számos feltételezett iszlám szélsőségesen ütöttek rajta több osztrák városban. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak a szíriai iszlamista lázadókhoz.
Bécs idén is fontos egyeztetések helyszíne volt, többek között az osztrák fővárosban tartották az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokat. Irán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - nem jutottak végső megállapodásra a korábban kiszabott november 24-i határidőig Teherán vitatott atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi felügyeletéről, a felek hét hónappal, 2015. július elsejéig meghosszabbították a tárgyalások határidejét.
Ausztria jövőre szolidabb növekedési adatokkal számol, mint ahogyan az év első felében látszott. Míg az unióban csökkent a munkanélküliség, Ausztriában idén 4,8-ról 5,3 százalékra növekedett. Az elemzők 2015-re Ausztria munkanélküliségének néhány tizedes, államadósságának 87-ről 86,1 százalékra való csökkenését és az infláció 1,5-ról 1,7 százalékra való növekedésék jósolják.
Az ősz közepén átadták Bécs főpályaudvarát (Hauptbahnhof Wien), amelynek építését még 2009-ben kezdték. A Belvedere palota közelében, 59 hektárnyi területen fekvő bécsi főpályaudvar építésének költsége 987 millió euró volt, a környéken áthaladó villamos, metró és helyi vasút vonalának átépítése további 44 millió euróba került. A 12 vágányos pályaudvar mellett 600 férőhelyes autóparkolót, 1000 kerékpár elhelyezésére alkalmas 1600 négyzetméteres tárolót, és 20 ezer négyzetméter területű, kilencven boltot üzemeltető bevásárlóközpontot is kialakítottak.
November közepén egy másik, már régóta várt átadásra került sor, a bécsi Mariahilfer Strassét nyitották meg újra. A híres utca teljes felújítása 2015-ben zárul. A Mariahilfer Strasse egy része "találkozási zóna" lett, ahol a gyalogosok, az autósok és a kerékpárosok egyenlő jogokat élveznek. Ezt az övezetet most először próbálják ki Ausztriában, ezért online felületeken megjelenő oktatóvideókon magyarázzák el a bécsieknek, hogy mire figyeljenek, ha ilyen zónában közlekednek. A Mariahilfer Strasse felújítása 25 millió euróba (csaknem nyolcmilliárd forintba) került, amely összeg nem tartalmazza a reklámkampány és lakossági felmérések költségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).