Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 29. 09:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartanak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúznak az emlékezők a vasútállomáson.
A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek. Ezen a napon tartja ünnepi ülését a képviselő-testület, amelyen átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. A központi ünnepi műsor a Civitas Fortissima téren lesz a Városi Egyesített Kórus közreműködésével.
A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot. A városházán pedig Gere József helytörténész A 16-os Honvéd emlékmű megpróbáltatásai és a történelem címmel tartott előadást.
Ma nyitják meg a Huszár házban kialakított új Civitas Fortissima Múzeumot, a Madách Filmszínházban kétóránként vetítik le A legbátrabb város című filmet, és bemutatják a Balassagyarmat dalai CD-t is.
Az évfordulón Balassagyarmaton tartja kihelyezett ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése.
A Civitas Fortissima és előzményei címmel Fráter Olivér történész tart előadást a városházán, a napot pedig a Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartet koncertje zárja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.
1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.