Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Blog | Herbamesék

2014. December 30. 15:42, kedd

A fenyőről 2.

A fenyőről 2.

A fenyőből készült gyógyhatású készítményeket régóta használjuk mindennapi életünkben. A termékek közül most a fenyőméz, a fenyőmag, a fenyőszirup és szörp lesz soron. Mindegyiknek gyógyító ereje van. Testre, lélekre.

"Szép a fenyő télen, nyáron
Sose lepi dermedt álom
Míg az ágán jég szikrázik
Üde zöldje csak pompázik."
(Weöres Sándor)

Örökzöld ágai a téli napforduló utáni világosságot, az újjászületést, a meleg és a fény visszatértét, a rontó szellemek kiűzését hirdetik. Szimbolizálják az életerőt, az állandóságot, a hosszú életet, a halhatatlanságot.

Mindezeket erősíthetjük a fenyőhajtásból, magból és tűlevélből készült termékek rendszeres fogasztásával.

Fenyőméz – a méhektől
Fenyőméz többféleképpen készíthető, azonban most arról szólok, amit a méhektől kapunk ajándékba.
A fenyőméz sötétebb árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízű méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Az összes méz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma.

A fenyőmézet (édesharmat méz) ugyanis nem virágporból, hanem a fenyőfák fiatal rügyeiben található édes nedvből, valamint a tűleveleken található úgynevezett "édes harmatból" gyűjtögetik össze a méhek.
Hatásai:
- A fenyőméz foszfort, mangánt, aldehideket, alkaloidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent is tartalmaz, ezért ajánlott ásványi anyagok hiányában szenvedőknek.
- A fenyőméz ajánlott nehéz fizikai munkát végző embereknek.
- A fenyőméz alkalmas húgyúti és légúti gyulladások kezelésének kiegészítésére
- A fenyőméz vérszegénység esetén is erősen ajánlott
- A fenyőméz enyhe nyugtató hatása mellett fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatással is bír.

Bármilyen méz fogyasztásakor figyelni kell arra, hogy folyadékba téve(tea, tej), az ne legyen forró (40 °C feletti), mert relatív nagy hő hatására az enzimek elbomlanak!

Fenyőmag
A fenyőmag már az őskorban és az ókorban is ismert és megbecsült eledel volt. A római katonák élelmezésében fontos szerepet játszott, de a régi görögök, egyiptomiak is említést tettek róla. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. Gyakran mézben tartósították.

Energiatartalma jelentős, és benne létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavak találhatók. Gazdag A-, E-, B1-, B2 vitaminban.. Ezek, valamint a fitoszterol- és élelmi rosttartalma hozzájárul a szérum-koleszterinszint csökkentéséhez, és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának mérsékléséhez. Magas kálium- és magnéziumtartalma támogatja a szív munkáját, és kevés nátriumtartalmával együtt hozzájárulhat a magas vérnyomás alacsonyabbá tételéhez. Csökkenti az étvágyat és segíti a szervezetben felhalmozott zsírsejtek lebontását.

A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E munkaigényes eljárás az oka, hogy a fenyőmag drága.
Konyhai felhasználása, salátára, sós és édes süteményekbe, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is. Felhasználás előtt érdemes szárazon megpirítani, jobban kihozza az ízeket.

Az olaszok pinolinak hívják. A fenyőmag , az olaszok elmaradhatatlan kelléke a pesto készítéséhez, amihez nyersen – pirítás nélkül használják.

A fenyőszirup - fenyőszörp
Nagyon magas C-vitamin és terpentin tartalmunk van a friss fenyőhajtásoknak. A terpentin a legerősebb természetes oldószer, amely az érfalakat és a nyirokrendszert tisztítja. Felold minden lerakódást az érfalakban.

A fenyőrügyet 2-3 cm nagyságúan szedjük, frissen, világoszölden. Amikor elkezd barnulni, már nem, mert a terpentin visszahúzódik a fa testébe. Ebből a hajtásból készítünk szirupot…amikor eljön majd az ideje :)

Üdvözlettel, Herbamesék :)

© Az írás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.

Forrás: Szutorisz Frigyes: A növényvilág és az ember (1905), Internet, Képek - Internet

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. December 02. 21:06, péntek | Herbamesék

A FŰSZEREK VILÁGA 2.

2016. December 02. 20:27, péntek | Herbamesék

A FŰSZEREK VILÁGA

A klub célja: Természetes gyógymódok, egészségmegőrzés mindenkinek. A gyógynövények és a természetes módszerekkel való egészségmegőrzés iránt fogékony közönség részére, ismeretterjesztő programok és közösség építése.

2015. Január 13. 14:04, kedd | Herbamesék

A fenyőről 3.

A fenyőből készült testre-lélekre ható készítményekkel akár az otthoni wellnest, a teljes kikapcsolódást megvalósíthatjuk. Lazító fürdővel, ahol könnyű illatok úsznak a levegőben, miközben mézes fenyőteánkat kortyolgatjuk...