Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | BölcsiBlog

2015. Április 01. 00:00, szerda

A beszoktatásról

A beszoktatásról

Hogy zajlik a beszoktatás - mind a szülő, mind a gyermek részéről? Milyen fázisai vannak?

A kisgyermek ekkor szakad el először hosszabb időre az általa eddig megszokott emberektől és környezettől. Bekerül egy új és számára idegen közegbe. Az anya óvó, védő, gondozó szerepét a gondozónő fogja átvenni. A gyermek bölcsődei élete a beszoktatással kezdődik, melyben az anya is aktívan részt vesz. A szülővel történő fokozatos beszoktatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását.

Amikor a gyermek először megy be a bölcsődébe még csak ismerkedik a csoportszobával, a többi gyermekkel és a gondozónővel. Normális reakció, ha a gyermek félelmet mutat, ha sír, ha nem akarja elengedni édesanyja kezét.
A kisgyermek és a gondozónő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe, csökkenti az adaptáció során fellépő negatív tüneteket (pl. étvágytalanság, súlyesés, nyugtalanság, sírás, tiltakozás, alvászavar, stb.)

A beszoktatás könnyebben fog történni ha a szülő és a gondozónő között megvan az összhang. El kell mondani az anyának, hogy a bölcsődében vannak szabályok, amiket be kell tartatni a gyermekkel, még akkor is, ha az az adott dolog otthon megengedett. Figyelembe kell vennünk egymás kéréseit. Kölcsönösen segíteni kell egymást. Például, amikor a gondozónő megkéri a szülőt, hogy most menjen ki a csoportból egy kicsi időre, akkor ez bármennyire is rossz a szülőnek és a gyermeknek ki kell mennie, hiszen csak így érhetünk el sikert a beszoktatás alatt.

A fokozatos beszoktatás 10 napig tart, melynek lényege, hogy kezdetben az anya végzi a gondozási műveleteket, de a gondozónő fokozatosan átveszi azokat. Az anyát pótolni nem tudjuk és ne is akarjuk, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyermek elfogadja az új helyet, az új környezetet, a társakat. Ennek elősegítésére számos lehetőségünk van. A legjobb módja ennek a játék. Ebben a korban minden a játék köré szerveződik. Meg kell teremtenünk a nyugodt játék feltételeit, hiszen, ha a gyermek játszik és jól elvan, kevésbé érzi szülei hiányát. A gyermek egyfajta biztonságot keres bennünk. Tudatosítani kell vele, hogy bármi problémája van, vagy csak szomorú nyugodtan bármikor számíthat gondozónőjére.

A gondozónő számos módon fűzheti szorosabbá a kapcsolatát az általa gondozott gyermekekkel. Erre nagyon jó alkalom a mese, a mondókázás, a tisztázásnál, étkezések előtt történő beszélgetés és a játéktevékenység.
Fontos viszont, hogy a gondozónő az általa gondozott gyerekek között ne tegyen különbséget. Próbáljon meg mindegyikükkel ugyanannyi időt eltölteni és mindegyikükre ugyanannyi figyelmet szentelni.

A beszoktatás fázisai:

1. nap: Ismerkedés a bölcsődével, csoporttal, gondozónőkkel. / a csoportban tartózkodás ideje 1 óra/
2. nap: Anyával tartózkodás a csoportban 1- 1 ½ óra, tízórai felkínálása. /anya kínálja/
3. nap: 1-2 gondozási műveletet a gondozónő átvehet az anyától, az anya jelenlétében. /2-2 ½ óra anyával, fél óra anya nélkül/
4. nap: A gyermek ebédig a csoportban tartózkodik, a gondozási műveleteket az anya látja el, gondozónő jelenlétében. Anya ebédeltet.
5. nap: A gondozónő az anya nélkül ebédeltet, de az anya behívható a csoportba. /3 óra a csoportban/
6. nap: Ugyanaz, mint az 5. nap.
7. nap: A gyermek ¾ 8-ra jön. (reggelizik) Az anya behívható a csoportba, majd távozik. Ezen a napon felkínáljuk az ágyat, az anya bejöhet a csoportba.
8. nap: Próbáljuk az altatást, az anya behívható.
9. nap: Tovább próbájuk az altatást, ébredésnél megnyugtatjuk.
10. nap: A gyermeknek minden étkezést biztosítunk, a gondozónő kínálja fel. Reggelitől az uzsonnáig tartózkodik a bölcsődében.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Szeptember 22. 11:51, kedd | BölcsiBlog

Diétás étkezést igénybevevő gyermekek szüleinek figyelmébe

2015. Április 20. 12:00, hétfő | BölcsiBlog

Ki jogosult bölcsődei ellátásra?

Ha bölcsődébe íratná gyermekét, segítünk eligazodni a jogszabályok útvesztőiben...

2015. Április 20. 10:54, hétfő | BölcsiBlog

Bölcsődei beiratkozás 2015

2015-től megváltozik a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődékbe történő beiratkozás menete.